Sub aceeasi denumire, compania va ingloba doar patru dintre termocentralele pe care le detinea pina acum.

Ministrul Economiei a reusit sa unifice structurile energetice.

Termoelectrica SA fuzioneaza, fara cele mai importante sucursale, cu Hidroelectrica. Costurile operatiunii se ridica la aproximativ 884 de milioane de euro, reprezentind stergerea datoriilor companiei catre stat. Deciziile sint parte a unui proiect de ordonanta de urgenta, postat pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului. Potrivit documentului, societatea comerciala de producere a energiei electrice si termice Termoelectrica SA va transfera, fara plata, actiunile detinute la Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Galati si Electrocentrale Deva in proprietatea statului. Cele trei societati vor opera direct pe piata de energie electrica si termica. Initiativa legislativa prevede, de asemenea, ca Termoelectrica, in forma rezultata dupa transferul actiunilor, va fuziona cu societatea comerciala de producere a energiei electrice Hidroelectrica SA. Termoelectrica va avea statut de filiala cu personalitate juridica.

Datorii imense

Masurile prevazute de proiectul de ordonanta includ si scutiri de la plata unor datorii catre stat. Suma totala se ridica la aproximativ 3 miliarde de lei noi sau 884 de milioane de euro, calculata la cursul de vineri. Cea mai mare parte a sumei provine din datoriile reprezentind rate de capital, dobinzi si comisioane. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, aceste restante se ridica la aproximativ 615 milioane de euro. Datoriile la plata TVA reprezentau 91 de milioane de euro, in timp ce taxele vamale restante se ridica la 75 de milioane de euro. Termoelectrica a mai beneficiat si in trecut de astfel de facilitati, insa a revenit rapid in topul datornicilor catre stat.

Ulterior indeplinirii acestor masuri, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, Termoelectrica va fuziona cu Hidroelectrica, aceasta din urma absorbind producatorul de energie termica si electrica. Hidroelectrica va continua sa atraga investitii ca sa realizeze grupuri noi de generare a energiei electrice sau sa le modernizeze pe cele existente la fostele sucursale ale Termoelectrica, respectiv CET Braila, Borzesti si Doicesti. Pentru aceasta, Hidroelectrica va constitui societati comerciale cu capital mixt impreuna cu investitorii privati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.