Romania ar putea emite in acest an eurobonduri pe termen de 15 ani, de pana la un miliard de euro, principala conditie fiind obtinerea calificativului "investment grade" si de la agentiile de rating Standard&Poor's si Moody's, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dragos Neacsu.

Romania a obtinut peste 700 de milioane de euro printr-o emisiune de eurobonduri lansata in 2002, cu scadenta peste 10 ani - cea mai lunga perioada de maturitate pentru un astfel de imprumut extern. "Prin calificativul de investment grade ne deschidem accesul la o alta piata de finantare. Peste acest prag intram in zona investitorilor pe termen lung, mai putin prezenti in emisiunile anterioare. Unii dintre marii investitori nu au expunere pe Romania din cauza ratingului de tara, care contravine statutului lor", a explicat pentru Mediafax secretarul de stat.

"O emisiune cu scadenta de 15 ani reprezinta in mod cert o oportunitate pentru anul 2005, in actualele conditii de piata, in care mai multe emisiuni din state emergente au fost foarte bine primite. Sunt conditii pentru dobanzi foarte atractive", a aratat Neacsu. Potrivit oficialului MFP, valoarea emisiunii ar putea varia intre 500 de milioane euro si un miliard de euro. Neacsu a adaugat ca decizia privind momentul unui asemenea imprumut extern si valoarea emisiunii va fi legata si de evolutia procesului de privatizare si de sumele care vor intra pe acest segment pana la finele anului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.