Una din primele destinatii externe preferate de turistii romani pentru vacanta de vara, Turcia, risca sa devina mai costisitoare, dupa ce hotelierii din aceasta tara au hotarat sa majoreze tarifele la cazare cu cativa euro pentru fiecare zi. Pentru a nu pierde din clienti, agentiile de turism autohtone incearca sa compenseze costurile de cazare mai mari cu tarife mai mici la transportul pana in statiunile turcesti, solutia fiind data de noile companii aeriene "low-cost" care practica tarife fara concurenta.

Data fiind concurenta acerba, agentiile de turism asteapta cu interes Targul de Turism care va debuta pe 7 aprilie la Romexpo, in Capitala, cand ofertele vor trebui afisate "la vedere". Pana atunci, se afla in plina desfasurare sezonul contractarilor, in care hotelierii si agentiile de turism negociaza "la sange".

Companiile 'low-cost>> isi spulbera competitia

Astfel, pretul unui bilet dus-intors la cursele charter ale unei companii "low-cost" pe destinatia Turcia este de circa 80 euro, incluzand taxele de aeroport. Acest pret reprezinta mai putin de jumatate fata de cel oferit pana acum de compania aeriana TAROM, unde un bilet similar costa circa 193 euro.

Un alt avantaj al curselor "low-cost" este faptul ca acestea sunt operate de pe Aeroportul Baneasa, unde sunt percepute taxe mai mici. E limpede ca o astfel de economie in pretul unui sejur cantareste foarte greu, iar agentiile care vor opta pentru serviciile aeriene ale acestor companii vor avea numai de castigat, cel putin in privinta clientilor mai putin pretentiosi. Pentru ca - este stiut - aceste zboruri au si unele dezavantaje, precum catheringul simbolic sau ocuparea locurilor in aeronave pe principiul "primul venit, primul servit". Nu exista probleme, insa, la capitolul siguranta zborurilor, afirma surse din turism, intrucat aceste companii opereaza in principal cu aeronave Boeing 737, iar pilotii sunt experimentati.

Avioanele inchiriate ieftinesc sejururile

Intrucat transportul este principalul element prin intermediul caruia se pot opera diminuari de tarife la sejururile turistice, unele agentii de turism au inchiriat aeronave pe toata durata verii, pentru a transporta exclusiv turistii proprii. Potrivit unor surse din piata, Agentia Ali Baba este prima care a incheiat un astfel de contract pentru destinatia Turcia.

Agentiile mai putin indraznete sau cele cu posibilitati materiale mai modeste au optat pentru o alta metoda de "compensare" a cresterii tarifelor de cazare operate de catre hotelierii turci: rezervarea, pentru toata durata sezonului estival, a unui numar de locuri in cursele charter operate de companiile "low-cost" autohtone sau cele operate de firmele "de afara".

Egiptul va fi 'revelatia anului>> si in 2005

Avand in vedere aceste preconizate scaderi de tarife la sejururile externe, operatorii de profil se asteapta, in acest an, la o crestere a numarului de turisti romani care vor pleca in vacanta in strainatate. Una din cele mai cautate destinatii externe ale anului trecut - cel putin la capitolul pret - Egiptul, se va plasa in topul preferintelor romanilor si in aceasta vara, potrivit estimarilor. De altfel, in mod surprinzator, cursele charter au zburat fara intrerupere tot timpul anului spre aceasta tara, raportul calitate-pret fiind un "atu" competitiv al ofertei egiptene, care nu a trecut neobservat la romani. In aceasta luna, sunt oferite pachete de servicii care costa sub 400 de euro, incluzand contravaloarea transportului cu avionul, sase nopti de cazare la hotel de patru stele in sistem "all-inclusive".

Conform previziunilor specialistilor in turism, romanii vor manifesta un interes deosebit anul acesta si pentru Spania, tara aflata la mare cautare si in 2004. In ambele cazuri, introducerea curselor charter a dus la o ieftinire consistenta a pachetelor de servicii turistice, facandu-le accesibile si pentru romanii din clasa medie.

Biletele pe litoral, mai scumpe cu 8-12%

Pentru litoral, tarifele au fost batute in cuie, in general, acestea fiind mai mari cu o proportie cuprinsa intre 8 si 12%, in lei, fata de cele practicate in sezonul estival 2004. Vesti bune vin pentru hotelierii de pe litoral de la tour-operatorii straini, care vor aduce mai multi turisti straini fata de anul trecut. "Pentru aceasta vara, a fost contractata pentru turistii straini circa 18% din capacitatea totala de cazare a statiunii Mamaia, in timp ce in restul litoralului, proportie se situeaza sub 10%", ne-a declarat presedintele Federatiei Patronale a Turismului Romanesc, Daniel Vasilescu. Se estimeaza ca numarul strainilor care vor petrece vacanta in statiunile autohtone de la Marea Neagra va creste cu circa 20% fata de cel inregistrat in 2004.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.