Desi, inca din 2004, se spunea ca piata romaneasca a asigurarilor are sanse sa ajunga la un miliard de euro, numerosi actori de pe piata se indoiesc ca, pina la finalul acestui an, sistemul privat de asigurari se va putea lauda cu o asemenea cifra. Piata a atins anul trecut 800 de milioane de euro, o data cu cresterea numarului de asigurari obligatorii facute de persoanelor care au contractat credite ipotecare si al politelor CASCO.

"Nici la finalul acestui an, piata asigurarilor nu va atinge un miliard de euro. Cred ca va creste cu cel mult 20a, astfel incit se va stabili sub pragul miliardului de euro", este de parere presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu. El a explicat ca ritmul de crestere al pietei este incetinit de reducerile tarifelor la polita obligatorie de raspundere civila auto (RCA): "Piata depinde prea mult de aceasta asigurare. Ponderea ei in totalul incasarilor este de circa 20a. Iar anul acesta, desi tarifele RCA s-au scumpit cu 35a, majoritatea firmelor care au vindut polite obligatorii au redus pretul cu 10a." Potrivit datelor preliminare, anul trecut piata asigurarilor a depasit usor 800 de milioane de euro.

Politele CASCO s-ar putea scumpi

Anul trecut, colacul de salvare al pietei asigurarilor a fost aruncat, indirect, de bancheri, care si-au conditionat clientii doritori de credite sa incheie polite de asigurare. "Nu se mai intrevad cresteri spectaculoase pe acest segment", sustine Constantinescu. El admite ca leasing-ul, care nu poate fi incheiat in lipsa unei polite CASCO, ramine o sursa sigura de venit pentru asiguratori: "Ponderea asigurarilor auto va continua sa creasca, fie ca ne place sau nu. De altfel, exista posibilitatea ca primele pentru CASCO sa se majoreze. In Romania, riscul de accidente este foarte ridicat si exista deja firme de asigurari care au probleme. Pagubele sint mari, iar primele mici", mai spune presedintele UNSAR.

Firme pindite de faliment

Desi exista numeroase firme de asigurare, majoritatea cu actionariat strain, care au anuntat ca intentioneaza sa cumpere noi societati tocmai pentru a-si intari pozitia pe piata, asiguratorii autohtoni sint mai mult decit rezervati. Pentru liderul pietei asigurarilor, Allianz-Tiriac, nici o alta firma de pe piata nu prezinta interes: "Nu exista nici o firma de asigurare pe care sa dorim sa o cumparam. Merita achizitionate doar firmele cu stabilitate financiara si cu un portofoliu la fel de stabil de clienti. Or, nu exista asa ceva. Personal, ma indoiesc ca cifrele comunicate de firmele de profil Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sint corecte", ne-a declarat Constantinescu, care este si directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Totodata, intrebat de "Evenimentul zilei" daca exista firme care pot ajunge rapid in situatia Grup As si Metropol (n.r. - primele societati de asigurare declarate falimentare), Constantinescu a afirmat ca pot exista astfel de cazuri, dar a refuzat sa dea nume: "Exista citeva societati care pot ajunge oricind intr-o situatie similara. Si nu se afla pe ultimele locuri ale clasamentului asiguratorilor autohtoni, pentru ca pe ultimele zece nici nu le cunosc, ci se afla printre firmele de top".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.