230 de contribuabili mari au restante la stat de 33.451 miliarde lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trecut la executarea silita a debitorilor bugetari, in vederea colectarii sumelor restante la bugetul de stat si la bugetele sociale, arata un comunicat al Autoritatii. ANAF a inceput sa dea comunicate catre banci pentru poprirea conturilor debitorilor. Totodata autoritatea aplica sechestre asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea debitorilor si declanseaza ori continua proceduri de valorificare la licitatie a bunurilor respective.

Pana in prezent ANAF a aplicat masuri de executare silita (somatii, popriri pe conturi, sechestre asiguratorii, titluri executorii) unui numar de 230 de contribuabili mari pentru recuperarea creantelor bugetului de stat in suma totala de 33.450,93 miliarde lei, unui numar de 48.224 contribuabili mijlocii si mici pentru recuperarea creantelor bugetului de stat in valoare de 35.993,08 miliarde lei.

Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor sociale de stat un numar de 207 contribuabili mari se afla in procedura de executare silita pentru obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat in suma totala de 29.593,59 miliarde lei, un numar de 21.607 contribuabili mijlocii si mici se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea creantelor bugetului asigurarilor sociale de stat in suma totala de 15.372,01 miliarde lei.

Pentru obligatiile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate un numar de 194 contribuabili mari se afla in procedura de executare silita pentru obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de sanatate in suma totala de 2.316,23 miliarde lei, 18.924 contribuabili mijlocii si mici se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea creantelor bugetului asigurarilor de sanatate in suma totala de 3.218,29 miliarde lei.

Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor de somaj un numar de 192 contribuabili mari vor fi executati silit pentru obligatii restante la bugetul asigurarilor de somaj in suma totala de 3.476,16 miliarde lei, 16.260 contribuabili mijlocii si mici au obligatii restante in valoare totala de 2.108,29 miliarde lei.

ANAF are o serie de obiective care vizeaza situatia datoriilor la bugetul general consolidat al statului la data de 31 decembrie 2004, comparativ cu cele de la data de 31 decembrie 2003, facilitatile fiscale de care au beneficiat agentii economici in ultimii cinci ani, stadiul masurilor de executare silita si rezultatele obtinute prin stingerea creantelor bugetare prin aplicarea respectivelor masuri, stadiul procedurilor de reorganizare judiciara si de faliment, dupa caz, identificarea factorilor care au condus la neplata creantelor bugetare precum si verificarea creantelor si datoriilor catre terti, inclusiv institutii financiare. In cursul lunii februarie, ANAF a declansat o ampla actiune de inspectie fiscala care au vizat un numar de 74 de agenti economici din 39 de judete si municipiul Bucuresti.

Firmele selectate s-au situat intre primii 300 de debitori la bugetul general consolidat al statului la data de 30 decembrie 2004 si au inregistrat o crestere a fluxului de debite de peste doua miliarde lei in ultima perioada de sase luni. Selectia s-a facut pe baza obligatiei principale si nu pe cele totale, care includ si accesoriile (penalitati, dobanzi de intarziere etc.).

Din acest esantion au fost eliminate societatile care si-au achitat integral datoriile la buget in luna ianuarie 2005. In general, in aceasta perioada au fost luati in considerare primii 10 debitori din fiecare judet. In timpul efectuarii controalelor de catre inspectorii ANAF, au fost incasate circa 63 de miliarde de lei si au fost instituite masuri asiguratorii care insumeaza peste 1.000 miliarde lei (sechestre active, circa 500 de miliarde lei, popriri clienti - 200 de miliarde lei, popriri conturi bancare - peste 300 de miliarde lei).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.