Economia nationala a crescut in 2006 cu 7,7%, depasind tarile vecine cu cel putin un punct procentual

Produsul intern brut (PIB) a depasit, anul trecut, 97 miliarde de euro, Institutul National de Statistica anuntand oficial o crestere reala a economiei de 7,7%. Aceasta performanta situeaza Romania pe primul loc intre tarile balcanice si pe locul trei in Uniunea Europeana, dupa Letonia si Estonia.

insa prognozele referitoare la anul 2007 arata ca dinamica economiei nu va mai fi atat de puternica. incercand sa explice cresterile din 2006, analistii atrag atentia si asupra riscurilor care ameninta dezvoltarea economica din urmatorii ani.

Aurelian Dochia, director general la BRD-GSG Corporate Finance, considera ca un ritm de 7,7% este "foarte inalt". si "sunt destul de multi cei care atrag atentia ca ritmul prezinta pericolul de supraincalzirii a economiei, conducand la cresterea presiunilor inflationiste si accentuarea unor dezechilibre, cum ar fi deficitul de cont curent". intr-adevar, decalajul dintre exporturi si importuri s-a accentuat in 2006, ceea ce a condus la un dezechilibru al balantei de plati ce a depasit 10% din PIB.

Un asemenea ritm este "greu de sustinut pe termen lung", spune Aurelian Dochia. La randul sau, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, afirma ca pentru anul 2007 "mentinem estimarea de 6,5%, dar asteptam datele de la INS privind structura PIB pe ramuri. Aici ar putea sa apara influente". Tot ieri, seful delegatiei FMI care a vizitat Romania, Emanuel Van der Mensbrugghe, anunta ca dezvoltarea economica a tarii noastre se va situa in acest an la putin sub 7%, dupa ce anul trecut s-a plasat la 7,7%. Asta pentru ca exista semnale potrivit carora ritmul de crestere economica se va pastra alert si in acest an.

Semnele bune vin chiar din prima luna

Presedintele CNP a mai aratat ca sectorul constructiilor ramane puternic, tinand cont de semnale favorabile inregistrate chiar din prima luna a anului. "in industrie, prima luna indica mentinerea unui ritm putin sub 5%, dar agricultura nu este urmarita lunar. Iar in servicii nu sunt publicate toate datele".

Anterior publicarii datelor INS privind PIB, cei mai multi analisti prognozau o crestere de circa 8%, tinandu-se cont in special de rezultatele obtinute in primele trei trimestre - 7,8% cresterea PIB. Ceea ce, in opinia lui Ghizdeanu, inseamna ca "influenta de pret din ultimul trimestru al anului trecut a fost mai mare decat cea luata initial in calcul. Dar nu preturile din inflatie, ci cele din economie. Spre exemplu, preturile din industrie sau ale bunurilor de capital. Un strung daca se scumpeste nu afecteaza inflatia".

si analistul Aurelian Dochia a remarcat ca ultimul trimestru confirma o reducere sensibila a ritmului de crestere. Atunci "ar trebui sa vedem daca aceasta evolutie nu poate sa anunte pentru 2007 o perioada mai dificila. Pentru ca, in cazul in care ritmul incetineste de la 7,7% la 5% sau sub 5%, atunci pot aparea repercusiuni in diverse domenii mergand de la deficitul public si pana la creditele populatiei", avertizeaza Dochia. Iar in conditiile unei dezvoltari economice mai lente "s-ar putea accentua si mai mult dezechilibrele macroeconomice".

Economia a urcat cu 8,4% in 2004, iar ritmul de crestere s-a incetinit la 4,1% in 2005, in principal ca urmare a pagubelor provocate agriculturii de inundatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.