Top Best Rating, aflat la a doua editie, isi propune monitorizarea evolutiei riscului mediu pe sectoare de activitate.

Din cifra de afaceri cumulata a companiilor care au intrat in top, domeniul transportului si telecomunicatiilor acapareaza 40% din total, in timp ce agricultura doar 1%, mai reiese din acest studiu.

Din punct de vedere al repartizarii geografice, 51% din firmele din Top Best Rating sunt inregistrate in Bucuresti si Ilfov, avand 78% din cifra de afaceri totala a companiilor premiate. La polul opus sta Oltenia, care intra in clasament cu doar doua firme. Partea de sud-est a tarii are cea mai mica pondere in cifra de afaceri, de doar 0,88%.

Scopul Top Best Rating este de a premia cele mai sigure companii din Romania care au probabilitate minima de a intra in incapacitate de plata pe parcursul unui an. Firmele din top sunt candidatele ideale pentru banci, societati de leasing, creditori si investitori, in conditii de siguranta maxima, potrivit Coface Romania.

Selectarea companiilor se bazeaza pe bilanturile oficiale ale societatilor, folosindu-se un model statistic de praguri bazat pe clasele de risc Coface. Studiul are in vedere atat indicatori economici calitativi si cantitativi, cat si tipul de bilant depus de societati si activitatile economice conform clasificarii CAEN.

Topul a fost realizat pe baza situatiilor economico - financiare oficial inregistrate in decembrie 2005. Selectarea firmelor s-a realizat pe baza tipului de bilant, fiind incluse companiile care depun situatia financiara conform Reglementarilor armonizate cu Directivele Europene, cele care depun bilant simplificat si bilant tip microintreprinderi. In realizarea topului nu au fost luate in considerare regiile autonome, societatile nationale, societatile de intermediere financiara (banci, asiguratori, etc), companiile din domeniile energetic (producatorii de energie), sanatate, invatamant.