Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca inflatia ar putea creste la 5,5% iar deficitul bugetar ar urma sa urce la 3,8% din PIB in acest an, in lipsa unor politici fiscale mai ferme, recomandand si cresterea taxei unice

Reprezentantii FMI recomanda Romaniei sa adopte politici fiscale mai ferme pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice. Ei au explicat ca, pe termen scurt, Romania nu este expusa la un risc macroeconomic, dar "odata cu adancirea deficitului de cont curent va fi tot mai vulnerabila la evenimentele externe". Directorul FMI a estimat ca deficitul de cont curent se va adanci la 12% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la aproximativ 10,3% in 2006.

"Consideram ca e necesara adoptarea unor politicii fiscale si salariale mai ferme care sa ajute la mentinerea stabilitatii macroeconomice in 2007", a afirmat, citat de NewsIn, Emmanuel van der Mensbrugghe. El a explicat ca deficitul de cont curent de 2,8% din PIB pentru acest an, previzionat de guvern este foarte nepotrivit pentru o tara cu potential de crestere peste media celorlalte tari membre ale Uniunii Europene (UE). De altfel, FMI estimeaza pentru Romania o crestere a produsului intern brut cu putin sub 7% in acest an, comparativ cu 7,7% in 2006.

Reprezentantii FMI se asteapta, chiar, ca deficitul bugetar sa creasca, in acest an, la 3,8% din PIB pentru ca veniturile bugetare sunt supraestimate cu 0,6% din PIB, iar cheltuielile salariale sunt subestimate cu 0,3% din PIB, dat fiind ca salariile au crescut de la aprobarea bugetului. "Noi recomandam ca deficitul fiscal sa nu depaseasca 1% din produsul intern brut in 2007", a mai spus van der Mensbrugghe.

In acest scop, guvernul va trebui sa reduca cheltuielile bugetare si sa creasca veniturile la buget. Directorul FMI a explicat ca, anul trecut, statul a cheltuit peste 40% din suma alocata doar in luna decembrie, dar ar fi putut sa isi distribuie cheltuielile mai bine. In ce priveste veniturile bugetare, van der Mensbrugghe a explicat ca statul roman ar putea sa creasca rata taxei unice, aflata in prezent la 16%, pana la un nivel care sa corespunda exigentelor guvernamentale privind bugetul.

"Credem ca guvernul poate lua masuri prin care sa evite adancitrea deficitului bugetar peste 3% din PIB prin diminuarea cheltuielilor bugetare si prin cresterea veniturilor. De asemenea, credem ca Romania poate sa adopte politici fiscale mai ferme care sa evite cresterea inflatiei la 5,5% pana la sfarsitul acestui an", a declarat van der Mensbrugghe. El a mai spus ca daca politicile fiscale si cele salariale vor fi mai ferme, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea posibilitatea sa isi atinga tinta de inflatie de 4% in acest an.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.