Preturile de pe piata imobiliara ii tin departe pe romanii care si-ar dori o noua locuinta. Acestea din urma nu raman insa fara propritar, strainii, reprezentati de fonduri de investitii, achizitionand 80-85% din apartamentele noi

Strainii ne cumpara 80% din apartamentele noi Fondurile de investitii, in special cele spaniole si englezesti, cumpara 80 - 85% din apartamente noi, si doar 15-20% sunt cumparate de cetatenii romani, intrucat valoarea acestora este prea mare, a declarat pentru NewsIn reprezentantul DTZ Echinox, Daniel Mitarcu.

Fondurile straine de investitii sau fondurile private, reprezentate de cetateni straini care au circa 2-3 milioane euro in cont, achizitioneaza apartamente "la pachet" cu scopul de a le inchiria sau de a le vinde ulterior. De exemplu, un apartament poate fi cumparat cu 1.400 euro mp plus TVA, inca din faza de proiect, si apoi revandut cu circa 1.700 euro mp inainte de finalizarea ansamblului, explica Daniel Mitarcu.

Proprietatile pot fi rezervate in baza unui antecontract pentru un avans de 20-30 %, restul sumei fiind esalonata in functie de stadiile lucrarii. Reprezentantii DTZ nu s-au pronuntat in ceea ce priveste randamentul pe care l-ar obtine acesti investitori in urma inchirierii, deoarece ei considera ca sunt putini romanii care isi permit sa locuiasca in astfel de locatii.

Imposibilitatea de a accesa un credit reprezinta unul dintre motivele pentru care ponderea cumparatorilor romani este mica. Bancile nu accepta ca garantie apartamentul care urmeaza sa fie construit, acesta neavand cadastru si nici intabulare. O solutie pentru acestia ar mai fi garantarea cu apartamentul parintilor, spun analistii DTZ. Pentru persoanele cu un salariu mediu de 200 de euro pe luna nu exista nicio solutie in prezent pentru accesarea unui credit deoarece nivelul salariului este prea mic, a mai spus analistul.

Romanii se orienteaza catre locuintele de lux

Cererea pentru locuintele de lux a fost mai mare ca de obicei in luna februarie, potrivit consultantilor DTZ Echinox. Acestia spun ca preturile apartamentelor din Bucuresti nu au mai inregistrat o crestere semnificativa in luna februatie comparativ cu cea din ianuarie, prima luna dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE), cand acestea au fost majorate cu circa zece procente, in schimb tranzactiile cu apartamente de lux au fost reprezentative pe piata din Capitala.

"Clientii au cautat, in special, produse imobiliare scumpe si apartamente de lux", a declarat pentru NewsIn, Mihaela Pana, seful departamentului rezidential al DTZ Echinox.. "Cu toate acestea, faptul ca in piata exista putine proiecte care sa fie finalizate rapid, i-a obligat pe cei mai multi sa nu renunte la aceasta idee si sa inchieie contracte cu dezvoltatorii chiar daca sunt obligati sa mai astepte chiar si doi ani de zile pana sa poata intra in posesia unui astfel de apartament", a explicat Pana.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.