Analistii pietei valutare spun ca moneda americana va recupera,in acest an, o parte din terenul pierdut in fata altor valute

Chiar daca tendinta pe termen lung a monedei nationale este de apreciere, miscarile pe termen scurt din piata valutara pot induce pierderi unei activitati profitabile de comert exterior. Asta pentru ca volatilitatea se mentine ridicata, asa cum arata si cele mai multe estimari ale institutiilor financiare.

Dupa ce pe parcursul anului trecut moneda americana a pierdut teren in fata euro, de la o paritate de 1,18 pana la peste 1,33, analistii financiari spun ca 2007 ar putea fi anul dolarului. Ioan Aleman, reprezentantul departamentului de dezvoltare produse noi al Bursei din Sibiu, a precizat, pentru Adevarul, ca, in momentul de fata, paritatea euro-dolar se afla intr-un varf.

"De aceea, consider ca de preferat sunt contractele pe dolar. Moneda unica europeana se afla pe un trend ascendent incepand din anul 2000, si, prin urmare, cred ca se va confrunta, in perioada urmatoare, cu ample corectii". Astfel, dolarul va castiga teren, in acest an, atat fata de euro, cat si fata de lira britanica. "De 30 de ani, dolarul a tot pierdut teren fata de principalele valute si, tinand cont de acest lucru, cred ca anul 2007 va fi al dolarului. Ma astept ca paritatea euro-dolar sa cada pana la 1,19, iar paritatea euro-lira britanica - de la 1,96 la 1,82", considera Ioan Aleman.

Cotatiile de la Sibiu indica o depreciere a leului in septembrie

La sfarsitul saptamanii trecute, contractele la termen (futures) incheiate pe Bursa de la Sibiu indicau o pariate euro-dolar de 1,3105 pentru scadenta martie 2007. Totodata, pentru scadenta iunie 2007, nivelul de cotare este de 1,3, respectiv de 1,3095 pentru scadenta din septembrie 2007.

Pentru comparatie, fata de contractele incheiate pe Bursa de la Sibiu, o serie de institutii financiare internationale considera ca ritmul de apreciere al dolarului va fi mai lent. Estimarile publicate de Raiffeisen Bank indica, pentru luna martie, o paritate a euro-dolar de 1,35, in scadere pana la circa 1,33 in luna septembrie. Astfel, cursul monedei nationale ar putea varia in jurul a 3,35 lei/euro pe parcursul lunii curente, urmand sa se majoreze la 3,40 lei/euro pentru scadentele iunie si septembrie. Spre deosebire, cotatiile inregistrate pe bursa sibiana indica o depreciere mai puternica a monedei nationale, ajungand pana la 3,4345 lei/euro pentru scadenta din luna iunie si la 3,48 lei/euro pentru scadenta din septembrie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.