Fostul ministru al Industriilor din guvenarea trecuta, Dan Ioan Popescu, a anuntat,ieri, ca i-a adresat primului ministru o scrisoare in care ii solicita analizarea contractelor de energie incheiate in perioada 2000-2007.

Scrisoarea deschisa a fostului ministru al industriilor din guvernarea Nastase, care contine trei puncte, prevede in primul rand constituirea de urgenta, sub coordonarea Autoritatii de Control a Guvernului, a unei comisii de specialisti care sa analizeze din punct de vedere tehnic si juridic toate contractele de furnizare de energie incheiate in perioada 2000-2007 de catre Hidroelectrica, S.N. Nuclearelectrica si complexele energetice Rovinari, Turceni, Craiova cu diverse societati de furnizare.

Pe de alta parte, Popescu a mai cerut verificarea componentelor care intra in calculul pretului energiei electrice, mentionand costurile de producere, cele de transport, serviciile acordate clientilor in cadrul contractelor de furnizare, modalitatile de plata a energiei, adaosul practicat de fiecare societate furnizoare, avantajele economice pentru client si furnizor. Totodata, acesta mai solicita verficarea incadrarii incheierii acestui gen de contracte in reglementarile obligatorii de liberalizare a pietei energetice, care se aplica in toate tarile UE.

"Va solicit, domnule prim-ministru, ca toate concluziile acestei analize sa fie facute publice. Daca exista cazuri in care se vor constata nereguli grave, care sa aduca prejudicii statului, atunci sa fie inainte organelor abilitate", se arata in documentul inaintat de conservator. Dan Ioan Popescu a precizat ca solicitarea sa vine in urma acuzatiilor aduse de presedintele Traian Basescu, dupa sedinta de Guvern de miercuri, in care i-a cerut ministrului delegat Cristian David sa verifice si contractele Hidroelectrica, cu care inclusiv Alro incheiase un contrat pentru energie, prin intermediar, in septembrie 2005, in timpul guvernarii PSD. Conservatorul a mai spus ca nu este imposibila verificarea tuturor contractelor pentru ca acestea nu sunt "atat de multe", iar cercetarea nu poate fi facuta pe criterii politice.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca a atras atentia asupra faptului ca domeniul este caracterizat de "mostenirea sistemelor anterioare si perpetuarea lor in guvernarile noastre". Corpul de control al Guvernului nu a luat masurile necesare, a sugerat presedintele, care s-a referit aluziv si la atacurile premierului legate de faptul ca nu ar fi primit aceleasi informari ca institutia prezidentiala. "Iar aici solutia este una singura - in momentul in care primim informatii despre lucruri care nu sunt in regula, nu este suficient sa vedem cine a primit si cine nu a primit aceste informari.

Obligatia celui care primeste este nu sa le ia in consideratie si sa spuna acesta este adevarul, ci sa trimita corpul de control sa vada care e situatia in energie, care e situatia in agentiile din sanatate, din lucrarile publice de toate tipurile si la toate ministerele", a accentuat seful statului. Precizarea vine dupa ce Cristian David a declansat, la cererea premierului, un control asupra ministerului transpoturilor, condus de ministrul PD Radu Berceanu, ca reactie la afacerea biletelului.
In acest context, Basescu a precizat ca a explicat in Guvern situatia rezolutiei Alro, referindu-se la rezolutia pusa pe data de 24 aprilie 2006 .

" Referatul viza in general aspecte de investitii pe care Alro le propunea. Fac precizarea, care a fost confirmata si de ministrul industriilor, ca Alro avea contract pentru 3 terawati de la Hidroelectrica incepand cu 1 ianuarie 2006 inca din septembrie 2005. Nu avea nicio legatura rezolutia pe care am pus-o legata de investitii si faptul ca Alro a primit energie electrica de la Hidroelectrica. Este regretabil ca si oameni politici ce stiau foarte bine realitatea au incercat sa acrediteze ideea ca acea rezolutie a fost cea care a adus enegie electrica la Alro, in realitate cu mult timp ininate. in septembrie 2005, se semnase un contract direct ca urmare a cedarii contractului de catre o firma", a explicat presedintele. El a adaugat ca nu a inteles cum a fost negociat contractul Alro "intre un SRL si un SA", iar producatorul de energie "nu s-a implicat dupa ce SRL-ul care avea contractul a renuntat la o cantitate din cea contractata".

Seful statului a dezvaluit ca David l-a informat ca se apropie de finalul anchetelor la Rovinari si Turceni. "Rugamintea mea catre domnul David a fost daca se poate, daca considera necesar, sa extinda eventual si la Hidroelectrica. Daca nu deranjeaza foarte mult", a accentuat seful statului. Presedintele Traian Basescu a declarat, martea trecuta, la TVR1, ca premierul Tariceanu stie despre presiunile la care sunt supuse companiile din energie, de mafia din sistemul energetic si l-a acuzat pe seful executivului ca nu face nimic pentru stoparea acestui fenomen. "Nu o sa trec peste indatoririle mele. Nu o sa las agentii economici la cheremul mafiei din energie, mafie despre care stiti si nu faceti nimic", a declarat Basescu, intr-o interventie telefonica la emisiunea "Intre bine si rau", de la TVR1, la care era invitat premierul Tariceanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.