Petrom va investi zece milioane de euro pentru ecologizarea celui mai poluat teren care exista in acest moment pe raza sectorului 1.

Este vorba despre un teren intins pe circa 200.000 de metri patrati, situat in zona Straulesti, in partea de nord a Bucurestiului. Aici, a functionat, incepind cu anul 1934, un depozit de produse petroliere. "Tancurile de depozitare au fost avariate grav de bombardamentele din cel de-al doilea Razboi Mondial si de cutremurele din anii 1940 si 1977. In urma distrugerilor, in sol s-au scurs cantitati im-portante de produse petro-liere", spune Mariana Gheorghe CEO Petrom.

Procesul de reabilitare ecologica a terenului include curatarea solului si a pinzei freatice prin tehnologii moderne de purificare, bazate pe stimularea proceselor biologice naturale de descompunere a agentilor poluanti. Proiectul vizeaza excavarea si tratarea mecanica, chimica si biologica a unei cantitati de circa 100.000 de metri cubi de pamint, operatiuni urmate de reasezarea pamintului pe intreaga suprafata. Prima etapa a proiectului consta in demolarea constructiilor, a rezervoarelor, a pompelor si a conduc-telor.

A doua faza a investitiei va fi initiata in primavara si va dura trei ani, vizind extragerea pungii de produse petroliere, reabilitarea solului si a pinzei freatice. OMV, proprietara Petrom, a luat in calcul si varianta ca, dupa ecologizarea terenului, sa mute aici sediul central al companiei. O alta posibilitate vizata de austrieci ar fi si exploatarea imobiliara a terenului, dupa ecologizare. "Principala noastra preocupare este decontaminarea terenului si abia dupa aceea vom stabili ce facem cu el. Exista posibilitatea fie sa construim aici sediul central al Petrom, fie sa il vindem", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. Reprezentantii Petrom nu au exclus nici varianta vinzarii unei suprafete din acest teren, iar diferenta sa fie utilizata pentru viitorul sediu al firmei. Intrebata care este valoarea terenului, Mariana Gheorghe a afirmat ca pretul va fi determinat de piata. "Cind vom decide ce facem cu terenul, vom sti si care este valoarea lui", a mai spus directorul general executiv al Petrom.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.