Mici si costind cam cit un Mercedes sau mari, capabile sa zboare 6.000 km fara escala, aeronavele private atrag oameni de afaceri.

Imaginea omului de afaceri care descinde din propriul sau avion la intilnirile de afaceri devine familiara si in Romania. Patroni ai unor firme medii, pasionati de zbor, sau manageri de multinationale care fac cel putin saptaminal naveta intre Bucuresti si capitala de bastina a corporatiei apeleaza la avioane sau elicoptere private atunci cind se deplaseaza sute sau mii de kilometri.

Piata autohtona a zborurilor business, incluzind fabricantii sau comerciantii de aeronave, precum si firmele care le inchiriaza, a depasit 30 de milioane de euro si, potrivit prognozelor oficiale, se va dezvolta in continuare. Ritmul va fi superior celui inregistrat in majoritatea tarilor europene, arata o analiza efectuata de Eurocontrol, organismul responsabil de dirijarea traficului aerian european. Potrivit acesteia, in anul 2005, in Romania au fost efectuate zilnic 34 de zboruri business, cu 37% mai mult fata de anul precedent. Romania are a doua crestere europeana, dupa Ucraina, cu 44%. Majorarea este superioara celei din tarile vecine, situata la cel mult 20%, si cu mult peste media europeana a cresterii, de 4% pe an.

Afaceri duble

Cifrele de afaceri ale producatorilor de elicoptere si aeronave ultrausoare, precum si ale firmelor care ofera transport aerian "corporate" cresc semnificativ anual. Eurocopter, firma care vinde pe piata romaneasca aparatele omonime, se asteapta an de an la dublarea cifrei sale de afaceri, iar sporul este datorat in special vinzarilor de elicoptere "corporate" si nu de utilitare, spune Codruta Acsinia, director de comunicare al firmei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.