Atentia consumatorilor fascinati de pletora produselor din cele mai diferite, ale caror denumiri incep cu "i" si care parea sa nu se mai sfarseasca, a fost nu demult acaparata de aparitia si succesul fulminant al iPod-ului.

Dar recent compania nipona SegaToys a anuntat la Tokyo lansarea unui "animalutz pentru… entertainment muzical" sub denumirea iDog. El ar putea fi considerat un urmas sofisticat al binecunoscutului robot canin Aibo produs de firma rivala Sony. iDog va arata ca un catelus cu un cap mare si cam patratos si care se zice ca va fi capabil sa "simta" patru tipuri de emotii diferite. Reactia la acestea este transmisa cu ajutorul celor sapte LED-uri colorate montate pe fata i-Catelusului, prin miscarea gatului si a urechilor si prin emiterea unor sunete specifice.

Dragalasul iDog e de asemenea sensibil la atingere: mangaie-i nasul si se va bucura, atinge-i insa coada si va da sa te muste…Totusi sunetul este specialitatea lui iDog. Pe spatele sau se afla un difuzor cu diametrul de 27 de milimetri.

Cand iDog e "somnoros" va canta o melodie adormitoare. Inlauntrul sau sunt stocate 70 de melodii, dintre care 5 au fost create de Nobuyuki Shimizu, un vestit producator care a lucrat cu trupe celebre nipone precum SMAP si Gospelers, mai putin cunoscute in Romania, dar evident accesibile pe site-ul dc++.

KARAOKE.

Desigur ca asta nu-i totul. Ca stapan al lui iDog poti sa-ti creezi propriile inregistrari controlate prin miscarea mainii in fata lui, ce este sesizata cu ajutorul unui fototranzistor. Si ca si cum n-ar fi fost de-ajuns iDog este echipat si cu un microfon ca si cu intrare analogica audio, ceea ce il face sa devina o buna solutie pentru karaoke si pentru conectarea la… iPod.

Dar de ce le plac japonezilor acest gen de roboti… "dragalasi"? Ei zic ca datorita unei sensibilitati iesite din comun in relatie cu obiectele. Eu zic ca datorita unei dezumanizari si alienari avansate. Ei explica prin faptul ca pot percepe "calitati spirituale in obiectele non-umane si ca ar fi chiar capabili sa simta o relatie cu acestea". No comment.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.