Specialistii pietei imobiliare spun ca anii urmatori vor aduce schimbari semnificative pe piata mallurilor din Romania si se asteapta ca pana in 2009 numarul centrelor comerciale de tip mall sa ajunga la 26 dupa construirea a inca 14 malluri.

Romania celor 26 de malluri Cinci centre comerciale urmeaza sa fie finalizate in urmatorii doi ani pe piata de retail din Bucuresti, proiecte ce vor aduce 250.000 metri patrati de spatiu nou inchiriabil si alte noua malluri vor fi gata in 2007 si 2008 in sapte orase diferite din tara, anunta compania Colliers.

Potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International aceasta lunga perioada de planificare a centrelor comerciale va incepe sa-si culeaga roadele incepand cu anul 2008, iar cele cinci proiecte ce urmeaza sa fie finalizate in Bucuresti vor aduce 250.000 mp de spatiu nou inchiriabil, stocul total ridicandu-se la 400.000 metri patrati. In plus, in raportul Colliers se mai spune ca aceasta crestere in spatiu commercial de tip mall va schimba complet piata de retail din capitala, plasand-o intr-o noua etapa de competitie directa si acerba.

"In acest moment exista in toata tara un stoc al spatiilor comerciale de aproximativ 365,000 mp, iar pentru 2007 estimam o crestere de 50%. Mai mult, in 2009 stocul va continua sa creasca, urmand sa se dubleze fata de anul precedent", au declarat pentru Wall-Street specialistii Colliers Romania.

"Odata ce vor dispune de mai multe optiuni, bucurestenii vor putea alege destinatia de cumparaturi favorita si, pe aceasta cale, vor decide care proiect are cea mai potrivita locatie si cel mai bun mix de produse. La randul lor, comerciantii exercita si ei o mare presiune pe piata, fie prin eforturile de a se extinde, fie prin intrarea lor pe piata locala. Cu toate acestea, beneficiind de o paleta larga de optiuni, acestia vor deveni mult mai selectivi, renuntand la compromisuri. Alegerea lor va fi determinata atat de calitatea optiunilor disponibile, cat si de strategia lor de extindere pe termen lung", sustin reprezentantii Colliers.

Astfel, vor functiona mall-uri in 22 din cele 39 de localitati cu peste 60.000 de locuitori, in conditiile in care la sfarsitul anului 2006 erau operationale mall-uri in doar sase orase din tara, arata datele Colliers.

Lansarea centrelor de mici dimensiuni din 2006 si 2007 pregateste piata pentru un boom care va avea loc pe piata de retail incepand cu 2008. Anul viitor va fi foarte bogat in noi livrari de malluri si toate orasele cu potential uman real vor avea o dezvoltare de acest tip", anunta Monica Barbu, seful Departamentului de retail al companiei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.