Sansele ca un absolvent sau orice persoana in cautarea unui loc de munca sa obtina un job cat mai bun cresc simtitor atunci cand cei interesati sunt informati si stiu unde sa caute postul potrivit. In Vest, se publica anuare ale angajatorilor, care prezinta informatii despre mii de locuri de munca, iar universitatile au departamente de indrumare profesionala, unde specialistii ii sfatuiesc pe studenti si absolventi cum sa-si gaseasca jobul potrivit. In Romania, ofertele de locuri de munca sunt facute publice la agentiile de plasare a fortei de munca, prin intermediul ziarelor si al revistelor si, din ce in ce mai mult, pe site-urile web specializate. Cei care cauta un loc de munca sunt sfatuiti sa citeasca mai ales paginile de afaceri ale ziarelor.

Ei vor putea astfel sa stie, in general, ce se cauta pe piata. Si la noi, cititul ziarelor nationale este o metoda foarte buna de a fi informat, insa cei interesati trebuie sa stie ca de multe ori angajatorii fac publice locurile vacante doar in presa locala, numai in anumite zile ale saptamanii. Cei interesati intr-un anumit domeniu au la dispozitie revistele de specialitate, care publica si ele cele mai importante anunturi de angajare.

Descifrarea anunturilor

Cei care citesc anunturile de angajare sunt sfatuiti sa fie atenti la diferitele formulari in descrierea jobului. Astfel, un salariu oferit plus comision poate insemna ca, daca un anume plan al firmei nu se realizeaza, indiferent de munca individuala, angajatul nu va mai primi decat salariul, fara comisionul respectiv. Un "pachet salarial atractiv" poate sa ofere un salariu net mai scazut, compensat intr-o anumita masura de beneficii in cadrul firmei - o masa gratuita, telefonul mobil sau o masina. In acest caz, este foarte important ca angajatul sa stie in ce conditii i se ofera masina - ce rezultate trebuie sa aiba, in cat timp sau daca este cazul sa plateasca ceva pentru autoturismul respectiv. Foarte importante sunt formulari de tipul "circa", "minim" sau "peste" in aproximarea salariului: specialistii sunt de parere ca in functie de interesul angajatorului, cel angajat poate sau nu sa obtina salariul maxim la care se gandeste.

Expresii de genul "castiguri de pana la..." inseamna de multe ori ca angajatul va si primi un salariu maxim numai daca el reuseste sa obtina anumite rezultate impuse. In caz contrar, poate chiar sa nu castige nimic. Alte sfaturi cu privire la cautarea unui job avertizeaza ca cei interesati trebuie sa stie cu ce fel de companie sau firma negociaza totul: sa afle cate ceva despre ea, sa vada daca poate fi considerata un bun angajator. In descrierea fisei postului, este foarte important ca firma respectiva sa ofere un bun program de instruire: e un punct care arata interesul angajatorului fata de calitatea muncii angajatului, iar acesta din urma se va adapta si pe viitor mai rapid la sarcinile cerute, cu experienta acumulata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.