Autoritatile acorda firmelor doar 21,7 milioane de euro CNIPMMR: Legal, firmele trebuiau sa beneficieze de 2% din PIB

21,7 milioane de euro. Aceasta este suma cu care s-au ales cele 13 programe destinate dezvoltarii sectorului IMM. Se pare ca aceste programe sunt sortite esecului din faza incipienta, dat fiind faptul ca, legal, suma de mai sus trebuia sa fie de aproape 100 de ori mai mare.

"Fondurile destinate acestor programe sunt complet insuficiente. Trebuie sa mentionam in primul rand faptul ca au fost incalcate prevederile legii conform careia fondurile destinate acestui sector trebuie sa reprezinte doua procente din PIB (circa 2 miliarde de euro n.r.)", ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
De asemenea, referitor la programele IMM, acesa a precizat ca sunt de mici dimensiuni. "Programele sunt subdimensionate, de 7 - 8 ori mai mici decat ar fi trebuit sa fie", a spus Nicolescu, care a incheiat prin a reprosa autoritatilor ca aceste programe nu sunt implementate ca parteneriate public - private.

40 milioane lei - cel mai "scump" program

In perioada ianuarie - februarie 2007 vor fi elaborate procedurile de implementare ale Programelor de catre expertii ANIMMC, urmand ca acestea sa fie definitivate in urma discutiilor purtate cu membrii Comisiei de Dialog Social. Ulterior, procedurile vor fi transmise Consiliului Concurentei in vederea notificarii acestora, conform prevederilor OUG nr.117/2006, urmand ca la mijlocul lunii februarie sa fie date spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.

Programele devin operationale la data publicarii in Monitor. Cel mai sustinut program din punct de vedere financiar este de departe cel national multianual pe perioada 2006 - 2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/ retehnologizare a IMM. Acest program se bucura de un buget de 40 de milioane de lei. Tot din perspectiva banilor, acesta este urmat de un program care are la baza un buget ce insumeaza 9,6 milioane de lei, si este destinat dezvoltarii IMM prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit.

UNCTAD EMPRETEC primeste cei mai putini bani

La polul opus, cu cei mai putini bani alocati, respectiv 360.000 lei se afla programul UNCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM, proiect ce are ca obiectiv principal realizarea unui numar de 20 de ateliere de lucru EMPRETEC din care 10 ateliere de lucru in limba romana si 7 in limba engleza cu durata de 9 zile dedicate dezvoltarii competentelor personale antreprenoriale, precum si 3 in limba engleza dedicate dezvoltarii competentelor manageriale avand durata de 5 zile. Cu un buget de 8 milioane de lei va demara programul national multianual pe perioada 2006-2009 de sprijinire a IMM in dezvoltarea exportului, avand ca obiectiv principal promovarea produselor si serviciilor intreprinderilor mici si mijlocii pe pietele externe. Un alt program pe care autoritatile mizeaza este cel de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, acestuia atribuindu-se suma de 6 milioane de lei.

Firmele cu femei - manager, sprijinite

Printre cele 13 initiative se mai numara si programul national multianual pe perioada 2005 - 2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii; programul national multianual pe perioada 2006-2009 pentru sprijinirea microintreprinderilor si intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta; programul pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii; programul national multianual pe perioada 2006 - 2009 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului; programul pentru organizarea Targului National Cooperatist - TINCOOP 2007; programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START 2007; programul national multianual pe perioada 2002 - 2009 de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.