Capitalizarea BVB ar putea creste cu 4-5 mld. euro dupa listarea companiilor energetice Bursa e inca saraca in mari emitenti

Listarea companiilor din sectorul utilitatilor va creste vizibilitatea Bursei in randul investitorilor straini, care sunt interesati de BVB, dar care in prezent nu au foarte multe optiuni de investitii.

Piata de capital va avea cel mai mult de castigat in urma noilor listari, astfel ca, lanivelul capitalizarii bursiere se va putea observa o crestere de cateva miliarde de euro, conform reprezentantilor pietei de capital.

Statul ar putea obtine venituri in valoare de 1-1,5 miliarde euro in 2007 si 2008, cand sunt programate oferte publice initiale pentru Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian. "Cred ca vom obtine circa un miliard si jumatate de euro din listarea acestor companii", a spus oficialul MEC, citat de Mediafax. In cursul acestei saptamani, MEC va decide consultantul pentru listarea Transgaz si va porni actiunea de transfer a unei parti din transportatorul de gaze pe BVB. Actiunile celorlalte trei companii vor putea fi tranzactionate pe piata de capital in 2008, a declarat Vosganian. Costurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti a companiei Transelectrica, s-au ridicat anul trecut la trei milioane de euro, in timp ce castigul net obtinut din oferta publica de vanzare, a fost de 31,88 milioane euro.

Listarea Transgaz ar putea creste capitalizarea cu 4-5 mld. euro

In 2006, singura societate de renume care s-a listat la BVB a fost Transelectrica, companie asteptata la cota Bursei inca din 2005, iar succesul acesteia la Bursa a fost pe masura asteptarilor. "Companiile din domeniul utilitatilor sunt extrem de atractive pentru investitori. Este greu de estimat cu cat va creste capitalizarea Bursei in urma listarii companiilor din sectorul enegetic, pentru ca nu se stie pretul la care se vor lista, insa estimez o crestere a capitalizarii cu 4-5 miliarde de euro", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities. In prezent, Bursa de Valori are o capitalizare de 23,603 miliarde de euro (79,813 miliarde de lei), din 33,7 miliarde de lei reprezinta capitalizarea Petrom. MEC detine 85% din capitalul social al Transgaz, in valoare de 103,83 milioane lei, dupa ce un pachet de 15% a fost cedat Fondului Proprietatea.

Sectorul energetic necesita investitii majore

Sectorul energetic are nevoie in urmatorii ani de investitii majore, iar banii pot fi obtinuti prin listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz. Potrivit ministrului Economiei, necesarul de investitii pentru punerea in functiune a grupurilor III si IV de la centrala din Cernavoda, in suma de 1,5 miliarde euro, va fi acoperit prin emisiuni de obligatiuni. "La Nuclearelectrica este sigur ca vom merge pe obligatiuni", a spus Vosganian.

Bursa romaneasca a ramas saraca dupa un an plin de promisiuni

La inceputul anului 2006, reprezentantii Bursei erau optimisti in ceea ce priveste listarea unor companii de renume, insa anul s-a terminat cu aceeasi problema: lipsa instrumentelor financiare noi si a emitentilor atractivi. Chiar daca Transelectrica s-a listat, investitorii au putine optiuni viabile pentru plasamente. Reprezentantii BVB asteptau anul trecut si alte listari importante. Este cazul Romtelecom, care era asteptat in toamna, Transgaz, Fondul Proprietatea sau al titlurilor de stat, listari care au intarziat sa apara. In plus, tentativa de listare a actiunilor CCC Blue Telecom a esuat, dupa ce investitorii nu s-au aratat interesati de oferta initiala. Daca lucrurile vor evolua la fel ca anul trecut, este posibil ca nici anul acesta sa nu se listeze toti emitentii promisi. "Trebuie sa le oferim investitorilor mai multe optiuni. In acest moment sunt putine societati lichide la Bursa, si acestea au putine actiuni listate", a mai spus Simionescu. La sfarsitul lunii februarie, ar putea sa inceapa tranzactionarea cu actiunile Alumil Rom Industry, conform reprezentantilor pietei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.