Conturile de economii ofera clientilor o flexibilitate mai mare in utilizarea banilor, permitand retrageri oricand. Acest lucru face, in principiu, ca dobanda oferita sa fie mai mica decat la un depozit. Nu si la noi. Unele banci au cam uitat sa mai aplice aceasta regula.

Depozitele bancare sunt percepute, in cele mai multe cazuri, ca singura varianta de economisire la banci. Dincolo de aceste produse traditionale, foarte multe institutii de credit si-au largit oferta prin introducerea conturilor de economii. De curand, Volksbank si Finansbank au anuntat ca si-au extins portofoliul cu astfel de produse, iar CEC a lansat conturi de economii chiar si pentru IMM-uri.

Foarte interesant este ca unele banci ofera la aceste produse dobanzi chiar mai bune decat la depozitele la termen. Si asta, in conditiile in care banii depusi in conturile de economii pot fi retrasi in mod frecvent fara niciun fel de penalizare. In schimb, la depozitele la termen, clientul nu mai primeste dobanda cuvenita atunci cand retrage banii inainte de scadenta. Tinand cont de aceasta restrictie, dobanzile platite la depozitele la termen ar fi trebuit sa fie intotdeauna superioare celor de la conturile de economii, mai ales cand acestea din urma functioneaza pe principiile unui cont curent. In prezent, dobanzile la conturile de economii in lei sunt cuprinse intre 3 si 8%. Diferenta extrem de mare este cauzata in mare parte de faptul ca o serie de banci acorda dobanzi mai mari decat ar trebui la aceste produse.

Bancile fac lucruri trasnite

De exemplu, contul de economii Atucont de la BRD remunereaza disponibilitatile in lei la o rata a dobanzii de 7%. In schimb, la depozitele in lei cu plata dobanzii la scadenta, clientul primeste doar 5,5% pentru un termen de o luna, daca suma depusa este mai mica de 2.500 lei. Chiar si daca ar face un depozit de peste 50.000 lei, dobanda la o luna urca doar pana la 6,75%, sub randamentul contului de economii. Un caz similar se intålneste la Banca Transilvania, unde produsul Economii la vedere genereaza o rata a dobanzii cuprinsa intre 7,25-7,50%, in functie de suma depusa.

Clientii pot oricand efectua retrageri de numerar, cu conditia ca soldul contului sa nu scada sub pragul minim - 1.000 lei. In schimb, daca efectueaza un depozit la termen de o luna, rata dobanzii este de 7%, iar in cazul in care clientul retrage banii inainte de scadenta, banca ii va plati doar dobanda de cont curent - 0,25% pe an.

De asemenea, la Volksbank, clientii care aleg Depozitul Dinamic (ce permite efectuarea de retrageri fara penalizari) primesc o dobanda cu 1,5 puncte procentuale mai mare decat cea de la depozitul la termen pe o luna. Chiar si la banci cu traditie in economisire conturile ajung uneori sa fie mai rentabile decat depozitele pe o luna. La BCR, acest lucru se intampla in cazul depunerilor mai mari de 100.000 lei, iar la CEC - dincolo de pragul de 10.000 lei.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.