Costurile ridicate practicate de specialisti determina firmele mici sa apeleze la profesionisti numai in momente critice

Indiferent de afacerea pe care o aveti deja sau pe care vreti s-o incepeti, planificarea businessului este primul lucru cu care ar trebui sa plecati la drum. Veti spune poate "dar eu am o mica afacere pe care o administrez singur in totalitate, nu am nevoie de niciun plan". Cu toate astea, sfaturile consultantilor in elaborarea unui business va pot garanta practic reusita unui astfel de demers.

Desi la nivelul tarilor din Uniunea Europeana fiecare societate comerciala care activeaza pe piata are alaturi un consultant care ii monitorizeaza in permanenta greselile si pasii pe care ii are de urmat, in tara noastra aceste servicii sunt inca foarte putin cautate.

Cultura manageriala, cu 50 de ani in urma Occidentului

Principalul motiv pentru care pe piata romaneasca acest serviciu este cautat, cu precadere, de multinationale si companiile de talie internationala care incearca sa-si dezvolte businessurile pe alte piete tine de mentalitate. "In afara multinationalelor, care apeleaza la marile firme de consultanta, foarte putini patroni accepta sfaturile si recomandarile consultantilor in investitii. Acest lucru este cauzat, in primul rand, de mentalitate. Abia cand sunt obligati de conditiile puse de un finantator, patronii recurg la ajutorul consultantilor in afaceri", a declarat, pentru Adevarul, Dragos Ipate, presedintele companiei de consultanta Management Consulting Solutions Constanta.

Din punct de vedere al culturii manageriale, Romania se afla cu cel putin 50 de ani in urma tarilor occidentale. "In ceea ce priveste cultura manageriala, piata noastra de consultanta se afla cu cel putin 50 de ani in urma celei occidentale. Singura modalitate eficienta in care aceasta a fost implementata in tara noastra a fost reprezentata, pana in momentul de fata, prin intermediul firmelor mari care au venit la noi", subliniaza Ipate.

O mare parte din firme fac din serviciile de consultanta un colac de salvare de-abia in momentele critice ale afacerii, in speta faliment sau pierderi ce nu pot fi acoperite. Viorel Andrievici, consultant in management in cadrul companiei Rubinia, considera ca lucrurile se vor schimba treptat in bine, "insa momentan marea parte a oamenilor de afaceri din Romania isi conduc activitatea mai mult in sistem de avarie". Specialistii din domeniu estimeaza ca solicitarile pentru prestarea acestor servicii vor creste pe termen lung, si pe fondul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

Practic, o firma care vrea sa tina pasul cu competitia de pe piata unica va fi nevoita sa recurga la sfaturile unui profesionist. Lucrurile incep sa se miste si datorita posibilitatii de a accesa fonduri structurale. "Principalele motivatii de a apela la servicii de consultanta in management ar trebui sa fie dorinta de dezvoltare a propriei afaceri, de a realiza o performanta tot mai buna, de a pune pe picioare un proiect ambitios.

In Romania, in schimb, accentul este inca pe obligatia de a realiza planuri de afaceri pentru a obtine un credit, obligatia de a fi in ordine cu partea de resurse umane, protectia muncii, protectia mediului sau pe "obligatia" de a realiza planuri de afaceri, numite uneori si "studii de fezabilitate", pentru a obtine fonduri nerambursabile. Organizarea eficienta este inca perceputa ca o "obligatie", nu ca o preconditie a dezvoltarii si performantei", spune Andrievici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.