Vor sa investeasca 1 miliard de dolari intr-o termocentrala de 1.000 MWh

Producatorul de aluminiu Alro Slatina intentioneaza sa construiasca o termocentrala proprie pe baza de carbune in care este pregatit sa investeasca 1 miliard dolari. Termocentrala va avea o putere instalata de 1.000 MWh ceea ce o va instala in primele cinci din tara din punct de vedere al energiei electrice produse dupa cea de la Rovinari.

Motivatia principala a constructiei acestei unitati il constituie dorinta de a ramane competitivi si de a creste gradul de independenta energetica, a declarat Christian Wuest, presedintele Consiliului de Administatie al Alro.
Potrivit acestuia in acest fel va exista o predictibilitate a costurilor cu energia electrica ceea ce va permite ca producatorul sa ramana competitiv chiar si in conditiile unei eventuale scaderi a cotatiei aluminiului pe piata internationala. Energia electrica produsa va fi utilizata de unitatile din cadrul grupului pentru productia de aluminiu si de aliaje. Locatia centralei nu a fost dezvaluita in prezent lucrandu-se la studiul de fezabilitate.

Banii necesari pentru sustinerea acestui proiect vor proveni din reinvestirea profitului aferent mai multor exercitii financiare, majorare de capital social si din imprumuturi. Gheorghe Dobra, directorul general al Alro, a precizat ca termocentrala va functiona pe baza de huila care va fi adusa din import pentru ca "nu avem suficienta in tara". Investitia de 1 miliard de dolari pe care Alro intentioneaza s-o faca nu va exclude participarea in continuare la proiectul de finantare al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Decizia privind componenta consortiului ce va administra cele doua reactoare nu a fost inca luata dar oficialii Alro spun ca societatea pe care o reprezinta vor detine circa 37% din acesta.

Profit de trei ori mai mare in 2006

O parte din banii necesari pentru investitii vor putea proveni din reinvestirea profitului avand in vedere ca anul 2006 a fost unul exceptional pentru Alro, profitul net preliminat crescand de peste trei ori fata de 2005 pana la valoarea de 14,7 milioane dolari la o cifra de afaceri de 781,9 milioane dolari. In acelasi timp productia de aluminiu primar a atins nivelul de 262.056 tone, iar pentru acest an estimarile arata o productie de aluminiu turnat de 288.000 tone. Explicatia cresterii profitului net poate fi gasita pe baza evolutiei foarte bune la nivel international a pretului tonei de aluminiu.

Astfel daca in 2005, tona de aluminiu era cotata la 1.400-1.600 de dolari, in 2006 au existat si perioade cand acesta a depasit 3.000 de dolari. Un alt factor ce a contribuit la cresterea profitabilitatii a fost cresterea competitivitatii care a ajuns la 70 de tone pe angajat fata de 50 de tone in 2002. Potrivit lui Wuest acest rezultat a fost posibil prin investitii sustinute care au atins 182 milioane dolari, in ultimii cinci ani.

Vor contracte directe cu furnizorii de electricitate

O mare problema acuzata de conducerea Alro este lipsa unor contracte directe intre companie si producatorii de electricitate care dupa cum se precizeaza in comunicatul Alro ar avantaja ambele parti prin faptul ca Alro ar plati energia electrica in avans si, in plus, ar achita taxa de transport si distributie, certificatele verzi, accizele si penalizarile pentru depasirea benzii de electricitate agreate.

Conducerea companiei din Slatina ofera mai multe exemple ale unor tari din UE unde marii consumatori beneficiaza de diverse reduceri in achizitia curentului electric si spun ca nu e normal sa cumpere un sfert din energia electrica necesara de pe OPCOM la un pret dublu fata de cat platesc alti producatori din UE. Alro ocupa locul 92 in lume din punct de vedere al pretului cu care platesc MWh din 162 de tari analizate se arata intr-o situatie prezentata de companie. Producatorul de aluminiu a cumparat energia electrica de pe Bursa de electricitate la preturi de peste 60 dolari/MWh. Contractul este valabil pana la 30 iunie, anul curent. Potrivit lui Dobra pretul de 65 dolari/MWh reprezinta un prag critic de la care companiile se asteapta sa-si inchida portile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.