Tara noastra este pe primul loc in topul atractivitatii 58% dintre companiile internationale vor sa investeasca in Romania in acest an

Romania a fost desemnata ca fiind cea mai atractiva destinatie pentru investitii din Europa de Sud-Est, Centrala si de Vest, inaintea Poloniei si Republicii Cehe. Totodata, conform studiului Southeast Europe Attractiveness Survey 2007 realizat de Ernst & Young, este de asteptat ca pozitia sa ca destinatie pentru investitii viitoare sa se imbunatateasca in urmatorii trei ani.

Costul fortei de munca si potentialul de crestere a productivitatii muncii vor atrage investitorii straini in Romania, insa infrastructura de telecomunicatii si transport, precum si activitatea de cercetare trebuie imbunatatite. De asemenea, tara noastra a fost indicata ca destinatie preferata pentru investitii datorita nivelului redus al impozitului pe profit, costului fortei de munca, flexibilitatii legislatiei muncii, disponibilitatii locatiilor pentru investitii, inclusiv costul terenurilor si legislatia din domeniu.

Sondajul de opinie, realizat in luna octombrie 2006 cu participarea unui numar de 200 de directori executivi ai unor companii din intreaga lume, mai arata ca Romania este alegerea preferata pentru investitii viitoare in regiunea Europei de Sud-Est si ca perceptia de ansamblu a investitorilor cu privire la regiunea Europei de Sud-Est s-a imbunatatit in mod constant. Astfel, 58% dintre respondenti au apreciat ca au in vedere investitii in Romania in acest an, in timp ce 68% dintre acestia au indicat piata romaneasca drept o destinatie potentiala pentru investitii in urmatorii trei ani.

Atractivitate pe termen lung

Alte state care au fost indicate de investitori ca destinatii preferate pentru extindere au fost Turcia, aleasa de 49% dintre intervievati, Grecia, cu 48%, si Bulgaria, cu 44%. Doar un sfert sau chiar mai putin din cei intervievati au considerat atractive Serbia, Cipru si Moldova, celelalte trei tari din regiunea Europei de Sud-Est incluse in sondaj.
Aproximativ doua treimi din participantii la sondaj (63%) au afirmat ca perceptia lor asupra Europei de Sud-Est s-a imbunatatit in ultimul an si peste jumatate au precizat ca atractivitatea Bulgariei, Greciei, Romaniei, Serbiei si Turciei se va imbunatati in urmatorii trei ani. "Romania, impreuna cu celelalte piete europene in formare, atrage infuzii de capital datorita echilibrului oferit intre posibilitatile de crestere economica si riscuri; iar Europa de Sud-Est pare a fi un concurent major cu alte piete emergente pentru investitiile straine directe", a declarat Camelia Horlaci, country managing partner, Ernst & Young Romania.

Noi investitii si extinderi

Referindu-se la operatiunile curente si planurile de viitor pentru Europa de Sud-Est, o treime dintre respondenti au afirmat ca intentioneaza realizarea de investitii noi sau extinderea celor existente, 28% au mentionat Romania, 23% Turcia, 14% Bulgaria si 12% Serbia ca destinatie pentru aceste investitii.
Europa de Sud-Est s-a clasat inaintea Europei Centrale ca destinatie pentru investitii viitoare, datorita competitivitatii sale in ceea ce priveste costul fortei de munca, flexibilitatea legislatiei muncii, dar si potentialul de crestere a productivitatii.

Dintre cei care au confirmat existenta planurilor de investitii in regiune, 50% intentioneaza sa infiinteze sucursale, 19% au planuri de extindere a operatiunilor existente, iar 15% intentioneaza sa achizitioneze afaceri sau companii autohtone. De asemenea, 75% dintre cei intervievati au afirmat ca nu isi vor muta operatiunile deja existente din regiune.

"Legislatia fiscala se stabilizeaza"

In ceea ce priveste asteptarile investitorilor legate de imbunatatirea conditiilor mediului de afaceri din Romania, acestia au afirmat ca piata romaneasca mai are de recuperat fata de Grecia sau Turcia la capitolul calitate si disponibilitatea activitatii de cercetare-dezvoltare si calitatea infrastructurii. De asemenea, alte asteptari ale investitorilor legate de Romania privesc implementarea unor proceduri administrative mai flexibile si mai simple, stabilitatea mediului politic, aplicarea standardelor europene si imbunatatirea sistemului educational. La intrebarea jurnalistilor privind instabilitatea legislatiei fiscale, care ar putea fi o problema pentru potentialii investitori, Marc Lhermitte, partener in cadrul companiei Ernst&Young, a declarat ca aceasta problema nu a fost indicata de respondenti.

"Legislatia fiscala se stabilizeaza, sunt din ce in ce mai rare modificarile. Modificarile care apar se fac la Codul Fiscal sau la normele de aplicare a Codului si sunt schimbari normale care trebuie realizate pentru a fi implementate reglementarile Uniunii Europene. Apreciem ca legislatia se va stabiliza in urmatorii trei ani", a adaugat Alexander Milcev, partener in cadrul companiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.