Noua lege a firmelor promoveaza transparenta si apara actionarii minoritari.

Transparenta va fi cuvintul de ordine in firmele romanesti o data cu intrarea in vigoare a noii legislatii a societatilor comerciale, sustin avocatii invitati la un seminar organizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Deschiderea nu va afecta doar firmele listate, iar actionarii minoritari beneficiaza, de la 1 decembrie 2006 - data de la care legea a intrat in vigoare, de mai multa protectie, spune avocatul Sorin David, de la casa de avocatura David si Baias (D&B).

Conducere bicefala

Noile reguli de guvernare a societatilor comerciale impun un sistem dualist, care presupune existenta unui consiliu de supraveghere si a unui directorat, si elimina conducerea unitara utilizata pina acum.

Primul dintre aceste organisme, consiliul de supraveghere, nu este un organ de conducere, ci el exercita, in mod exclusiv, controlul asupra directoratului, care constituie latura executiva a conducerii, spune David.

In principiu, modificarile ce vor fi enuntate in continuare sint aplicabile numai in cazul societatilor pe actiuni (SA) si al societatilor in comandita pe actiuni (SCA), insa ele pot fi folosite si de firmele organizate ca societati cu raspundere limitata (SRL). "Ramine la latitudinea SRL-urilor daca le adopta", a spus avocatul Catalin Oroviceanu, de la casa de avocatura D&B David si Baias. David recomanda chiar si SRL-urilor sa adopte unele parti ale legislatiei.

Cvorumul schimbat

Modificari majore au fost aduse in domeniile cvorumului si majoritatii necesare, atributiilor delegabile ale administratorilor, regimului convocarii, conventiei asupra votului si asupra datei la care hotaririle adunarii generale devin executorii. Noua lege obliga societatile sa faca disponibile, fie pe Internet, fie pe site-ul companiei, rezultatele financiare anuale, raportul anual al consiliului de administratie, directoratului sau consiliului de supraveghere si propunerile cu privire la distribuirea de dividende.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.