Estul Europei a devenit una dintre cele mai dinamice zone din punctul de vedere al tranzactiilor pe segmentul de real estate

Racordarea afacerilor imobiliare romanesti la piata europeana inainteaza cu pasi de uriasi. Tranzactiile imobiliare autohtone ating deja sume comparabile cu cele din marile state ale Uniunii Europene. Un studiu al companiei DTZ plaseaza vanzarea parcului de afaceri Sema Park din Bucuresti in topul celor mai importante afaceri in domeniu.

Un alt argument este si faptul ca, in 2006, piata de profil a unei tari de 22 milioane de locuitori precum Romania era estimata la circa 800 milioane de euro, in timp ce cea germana, aferenta unei populatii de peste 80 milioane de locuitori, era cotata in jurul cifrei de 2,6 miliarde de euro.

Diferentele raman insa notabile

Cea mai importanta tranzactie imobiliara pe piata spatiilor de birouri, din ultimul trimestru al anului 2006, din Germania, vanzarea portofoliului fondului Grundbesitz catre americanii de la Fortress Investment, a avut o valoare de 2,1 miliarde de euro. In acest fel au fost achizitionate 16 cladiri de birouri, cele mai multe de clasa A, care totalizau o suprafata de aproximativ 840.000 de metri patrati. Afacerea imobiliara a sfarsitului de an in Romania, Sema Park, a presupus o tranzactie de "numai" 90 milioane de euro. In topul european al primelor sase achizitii pe segmentul birouri apar patru contracte incheiate in Germania, unul in Olanda si unul in Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.