Criza politica poate afecta economia. Cresterea economica se va mentine ridicata. Inflatia va depasi tinta BNR

Produsul Intern Brut al Romaniei va creste substantial si in 2007 (n.r. - cu circa 6,5%), anticipeaza reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al Fondului Monetar International, Juan Jose Fernandez-Ansola. Totusi, reprezentantul organismului international vede o inflatie peste tinta BNR si un deficit de cont curent constant sau chiar in crestere.

"Economia Romaniei inregistreaza ritmuri alerte de crestere, putem spune peste potential. Riscurile sunt generate de deficitul de cont curent, prognozat pentru acest an la 12% din PIB si de eventuale presiuni inflationiste. Semne de supraincalzire a economiei ar putea veni din partea cererii, care duce la adancirea deficitului comercial", a spus Fernandez-Ansola.
In 2006 inflatia a fost cu 0,2 procente sub tinta Bancii Nationale, cu o valoare de 4,8%. Deficitul de cont curent se apropie de 9% din PIB pe fondul adancirii deficitului comercial. In 2006 Romania a inregistrat o crestere economica in jurul valorii de 8%, potrivit estimarilor guvernamentale.

Circul politic poate afecta economia

Investitiile straine in Romania ar putea scadea daca instabilitatea politica a Romaniei nu se va mentine la un nivel mai redus decat in tarile din regiune, a mai spus reprezentantul FMI.

El a aratat ca guvernarea printr-un cabinet de coalitie presupune si existenta unor neintelegeri intre parteneri, insa acestea nu trebuie sa continue pe termen lung.
Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria a apreciat ca situatia este inca in limite normale, iar echipa FMI care va sosi in Romania saptamana viitoare pentru consultari cu autoritatile va face o analiza mai detaliata.

Cota unica, rezultate incerte

Cresterea veniturilor bugetare din 2006 a fost determinata, in principal, de avansul economic, iar efectele cotei unice nu au fost cuantificate exact, spune Fernandez-Ansola. "Cresterea economica de anul trecut a ajutat foarte mult veniturile bugetare. In ceea ce priveste ajutorul dat de cota unica de impozitare, misiunea FMI care va veni la Bucuresti va spune daca a fost o miscare buna sau nu", a spus Fernandez-Ansola. Reprezentantul FMI a atras insa atentia ca eventuale oscilatii in ceea ce priveste impozitarea nu sunt favorabile economiei. "Daca politicile sunt in conformitate cu obiectivele anuntate de Guvern, atunci Executivul trebuie sa ia masuri pentru asigurarea stabilitatii", a adaugat reprezentantul Fondului.

Politicile monetara si fiscala trebuie armonizate

FMI recomanda armonizarea politicilor monetare si fiscale, crede Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI. "Politica monetara a Romaniei trebuie ajutata de cea fiscala, astfel incat obiectivele stabilite de Guvern sa poata fi atinse. Nu ar trebui sa ne intrebam neaparat daca politica monetara este cea adecvata. Este vorba de un mix de politici. Trebuie sa analizam daca politica fiscala contribuie la reducerea deficitului de cont curent", a spus Fernandez-Ansola. Oficialul FMI a spus ca pozitia Fondului va fi exprimata de misiunea care se va afla in Bucuresti in perioada urmatoare.

Deficitul bugetar va fi revizuit

Intrebat daca se asteapta in acest an la revizuiri ale deficitului bugetar, stabilit de autoritatile romane la 2,8% din PIB, Fernandez-Ansola a raspuns afirmativ. El nu a indicat insa eventuale directii sau valori ale schimbarilor. "In ceea ce priveste bugetul, nu este vorba de subestimari ale bugetului, ci de gestionarea cheltuielilor", a spus Fernandez-Ansola. Reprezentantul FMI este de parere ca politicile implementate de Guvern anul trecut au fost conforme cu recomandarile FMI, desi acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006. Relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei. FMI a criticat politica bugetara a autoritatilor romane si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.