Dobanda de politica monetara, redusa la 8%

Banca Nationala a taiat 0,75% din dobanda-cheie. Efecte imediate - deprecierea leului si scaderea dobanzilor

Se pare ca BNR a renuntat la prudenta care o caracterizeaza de o lunga perioada, luand vineri decizia de a reduce dobanda de politica monetara de la 8,75% la 8%. Interesant este insa faptul ca dobanda de referinta a fost mentinuta la 8,75%, una dintre cele mai ridicate valori din zona emergenta.

Decizia BNR vine pe fondul scaderii inflatiei si a aprecierii mari a leului, care a fost anul trecut una dintre monedele cele mai profitabile pentru fondurile speculative.
Efectele imediate asupra pietelor vor fi acelea de depreciere a leului si de scadere a dobanzilor, dupa ce unele banci comerciale au urcat, in ultima perioada, in dorinta de a-si consolida pozitia din piata, nivelul randamentelor la depozitele atrase. Insa scaderea dobanzilor la credite sau depozite nu va fi una foarte mare, avand in vedere ca in piata monetara se lucreaza de mai multe luni cu dobanzi pentru scadenta la un an cuprinse intre 5,50 si 7,25%.

Semnale privind decizia de reducere a dobanzii au aparut de mai multa vreme, avand in vedere ca BNR a sterilizat luna trecuta excedentul de lei din piata cu o dobanda medie de 6,04%/an in cazul certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni.

Inainte de intalnirea CA al BNR, Daniel Buzatu, dealer-sef la Banca Romaneasca, declara ca "scaderea dobanzii de politica monetara o va apropia de cea la titlurile de stat, piata acceptand, deja, o dobanda in jurul valorilor de 6 - 6,5%/an, pentru bonurile cu scadenta la 6 luni sau 3 ani, care sunt destul de apropiate de cele aplicate bonurilor de tezaur americane. Aceasta masura va determina o mentinere a cursului in culoarul 3,38 - 3,42 lei care s-a conturat de la inceputul anului".

Ce va urma dupa aceasta decizie? Probabil ca unele fonduri speculative isi vor reconsidera pozitiile pe piata romaneasca. Insa numarul lor probabil nu va fi foarte mare. Sa ne reamintim ca in decembrie si ianuarie, atunci cand dobanzile overnight scadeau la 2 - 4%, sau chiar spre 0%, ele au continuat sa forteze cursul, vanzarile de valuta coborand euro pana aproape de 3,35 lei.

Odata atins acest nivel au urmat schimbarile de pozitie si incasarea profiturilor. In aceste conditii o crestere majora a euro este greu de anticipat. Probabil ca o apreciere a cursului la 3,45 lei va aduce noi ordine mari de vanzare. Insa pragul suport se va muta de la 3,35 spre 3,37 sau 3,38 lei, moment in care vor reapare ordinele pentru marcarea profiturilor.

Efecte mai importante privind deprecierea leului le-ar putea avea o eventuala criza politica majora, gen suspendarea presedintelui sau iesirea de la guvernare a PD, dar si efectele adancirii deficitului comercial, care a urcat anul trecut la aproape 15 miliarde euro.

Nivelul rezervelor minime, mentinut

Consiliul de Administratie al BNR a decis, vineri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, de la 8,75% la 8% pe an, si mentinerea nivelului rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale.

"Nivelurile de dobanda de pe piata monetara se situeaza constant sub rata dobanzii de politica monetara de pana in prezent, ceea ce impune adoptarea de masuri pentru intarirea rolului de semnal al acesteia din urma", se arata in comunicatul BNR. Potrivit Consiliului de Administratie al BNR, situatia din ultimele luni de pe pietele monetara si valutara releva niveluri ale lichiditatilor si ale ratelor dobanzilor care au indus o intarire rapida a monedei nationale, aceasta contribuind semnificativ la temperarea cresterii preturilor agregate.

"Scenariul de baza al actualei proiectii releva o relativa ameliorare a perspectivelor inflatiei pe termen mediu, insa riscurile legate de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate precum si o posibila relaxare a politicii fiscale impun continuarea unei conduite prudente a politicii monetare", precizeaza BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.