Datele statistice ale anului 2006, referitoare la principalii indicatori ai economiei romanesti, indica performante fara precedent in ceea ce priveste volumul cifrelor de afaceri, valoarea lucrarilor de constructii sau castigurile salariale.

Tot un record, de data aceasta nefavorabil discursurilor triumfaliste, il reprezinta decalajul dintre exporturi si importuri - deficitul balantei comerciale, care a crescut accelerat pana la aproape 15 miliarde de euro.

Institutul National de Statistica a comunicat, ieri, mai multi indicatori din care se desprind si cateva revelatii ale anului 2006. Acestea sunt date de cresterea cu peste 56% a cifrei de afaceri a firmelor profilate pe comertul electronic si de faptul ca salariul din ultima luna a anului trecut l-a depasit, in premiera postdecembrista, pe cel din octombrie 1990.

Salariul net a trecut pragul de 1.000 RON

Salariul mediu net pe economie a ajuns, in luna decembrie a anului trecut, la nivelul-record de 1.099 RON. Pentru prima data in perioada de dupa caderea comunismului, indicele castigului salarial real a atins nivelul din luna octombrie 1990, depasindu-l in luna decembrie 2006 cu 16,6%, precizeaza INS. Salariul mediu nominal net a crescut cu 21% in luna decembrie comparativ cu luna anterioara, in contextul acordarii celui de-al 13-lea salariu si a primelor de Sarbatori.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.481 lei, in crestere cu 22,1%. Valorile cele mai mari ale salariului net au fost inregistrate in intermedieri financiare (3.336 de lei), iar cele mai mici in productia de imbracaminte (548 de lei). Luand in calcul rata inflatiei, cresterea reala lunara a salariilor a fost de 20,1%. Majorari salariale de peste 30% au fost consemnate in domenii precum transporturi (inclusiv activitati ale agentiilor de turism), administratie publica, invatamant, intermedieri financiare si fabricarea produselor din tutun.

Scaderi fata de luna precedenta s-au regasit in industria de masini si aparate electrice, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea articolelor de imbracaminte.

Afacerile din comertul online au avansat cu aproape 60%

Comertul online a marcat cea mai mare crestere in 2006 fata de anul anterior, cu 56,8%. Volumul cifrei de afaceri per total - in domeniul comertului cu amanuntul - a crescut cu 24%, fiind determinat si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun - categorie in crestere cu 27,7%. Iar cifra de afaceri realizata in comertul cu autovehicule a avansat cu 20,6%.

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, volumul cifrei de afaceri din anul 2006 a urcat cu 13,6%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.