Plasamentele in tarile din regiune prezinta un grad ridicat de risc, insa randamentele anuale oferite sunt pe masura

Fondurile straine de investitii care sunt interesate de Europa de Est se confrunta cu numeroase probleme generate de faptul ca informatiile financiare ale acestora nu reflecta intocmai realitatea. In plus, antreprenorii romani sunt reticenti fata de parteneriatul cu un fond de private equity, desi acest lucru ar duce la dezvoltarea afacerilor.

"O companie de investitii care ia in calcul societatile mici est-europene nu trebuie sa aiba incredere doar in cifrele raportate de acestea. Trebuie sa viziteze companiile, sa cunoasca personalul, sa vada facilitatile de productie (daca este cazul) si sa-si faca propriile analize", afirma Karine Hirn, Managing Director la East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata est-europeana.

Companiile mici, pornite in general ca afaceri de familie, nu au exercitiul raportarilor care reflecta corect fluxurile financiare, precizeaza reprezentantii East Capital. Nefiind constransi sa furnizeze rapoarte actionarilor, antreprenorii uita ca o buna evidenta financiara arata, in ultima instanta, starea de sanatate a afacerii. Nici in cazul societatilor de dimensiuni medii situatia nu este foarte diferita, lipsind procedurile specifice guvernarii corporatiste. Potrivit reprezentantilor East Capital, doar marile companii si, in special, acelea care fac parte din multinationale sau care deja au ca actionar un fond de investitii incep sa constientizeze importanta acuratetii cifrelor.

Companiile de investitii se confrunta cu reticienta actionarilor majoritari

Din cauza situatiilor financiare nerelevante, companiile straine de investitii sunt nevoite sa faca o evaluare proprie a afacerii in care vor sa investeasca. "Facem vizite pe teren, pentru a ne convinge asupra calitatii gestiunii companiei. Avem interviuri atat cu managementul, cat si cu lucratorii din companie, pentru a verifica directia in care evolueaza afacerea. Iar de multe ori, aceste vizite se transforma in adevarate cercetari de detectiv", spune Karine Hirn.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.