Patronatul viticultorilor cere demiterea conducerii ANSVSA pentru incoerenta legislativa si abuzuri * Demersul este motivat de scandalul introducerii unei taxe de control

Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) cere demiterea conducerii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), urmare a incoerentei legislatiei promovate si a abuzurilor pe care acestea le genereaza.

PNVV contesta Ordinul nr. 100/2006 al ANSVSA care obliga firmele din industria alimentara sa plateasca pentru controale, in lipsa contractului in baza caruia se fac platile firma nemaiavand voie sa functioneze. "Contestam public autoritatea ANSVSA si acuzam conducerea institutiei de incoerenta si lipsa de profesionalism", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV, ieri, intr-o conferinta de presa. Potrivit reprezentantilor PNVV, industria vinului se supune unor norme specifice ale UE, astfel ca, potrivit Regulamentului comunitar nr. 882/2004, invocat si de ANSVSA, veterinarii nu au dreptul de a-i controla. Ei sustin ca exista institutii de stat care sa verifice vinul - Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV).

"Noi nu ne opunem controalelor ANSVSA, dar trebuie sa stie si ei ce controale fac", a declarat Ovidiu Gheorghe, care a precizat ca, la ora actuala, controalele se suprapun. El a declarat ca industria vinului ar trebui sa plateasca pentru control, anual, minimum 4,6 milioane de euro, toata industria alimentara vizata alimentand conturile ANSVSA cu zeci de milioane de euro. Ovidiu Gheorghe a declarat ca, in cadrul discutiilor avute la Guvern pe aceasta tema, s-a pus si problema infiintarii unei unitati de gestionare a sigurantei alimentare pentru produsele de origine non-animala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.