In Romania, oferta nu mai satisface apetitul investitorilor Fondurile ofera randamente superioare mijloacelor traditionale

Concurenta de pe piata societatilor de asset management a inceput sa creasca inca de anul trecut, cand numarul fondurilor de investitii financiare a crescut cu 40%, in special in randul societatilor afiliate marilor retele bancare.
Lupta pentru a atrage mai multi investitori devine cu atat mai grea cu cat fondurile sunt nevoite sa isi continue tendinta de a depasi randamentele oferite de mijloacele traditionale de economisire.

De obicei, investitorii urmaresc randamente superioare ratei dobanzii la depozitele atrase de bancile comerciale. In lipsa unor pachete investitionale atractive de pe piata din Romania, fondurile urmaresc pietele Uniunii Europene.
Pioneer Asset Management este printre primele societati care au anuntat ca ar putea incepe sa distribuie fonduri de investitii administrate de compania-mama. "Pioneer Global Asset Management detine o gama larga si atractiva de fonduri ce investesc pe principalele piete de capital ale globului, cu performante notabile si cu testul timpului trecut.

Cu siguranta, atunci cand va veni timpul vom face o selectie potrivita investitorilor romani si vom vinde in Romania fonduri care investesc in alte parti ale lumii", a declarat Florin Dolea, director Pioneer Asset Management. Cu intentii asemanatoare a inceputul anul si Certinvest. "In 2007, Certinvest intentioneaza sa lanseze noi produse, multe dintre ele in premiera pentru Romania. In lipsa unor emitenti de valoare, Certinvest se gandeste serios sa migreze si pe noi piete", a declarat Madalin Serbanescu, coordonator marketing Certinvest. "In ultima perioada, investitorii cauta si alte instrumente de investitii in afara de unitatile fondurilor deschise de investitii. Astfel, societatea noastra administreaza conturi individuale de investitii ca o alternativa la plasamentele in fondurile deschise. Acestea se adreseaza persoanelor care dispun de sume importante de bani si sunt dispuse sa-si asume un anumit grad de risc al investitiilor.

Flexibilitatea in stabilirea strategiilor de investitii si a nivelului de risc asumat permite obtinerea unor randamente superioare", a declarat presedintele Star Asset Management, Dorin Danescu.

Optimism pentru 2007 in randul administratorilor de fonduri

Pentru anul 2007, societatile de administrare a fondurilor se asteapta la randamente ridicate. "Asteptam ca nivelul cresterii activelor sa ramana sustinut pe intreaga industrie si in anul 2007, si estimam o pondere de 0,5-0,75% din PIB la sfarsitul anului 2007. Ca si valoare absoluta, cred ca piata are potentialul necesar pentru a ajunge la 400-500 milioane de euro", a declarat Razvan Rusu, analist financiar Certinvest.

Activele nete au cunoscut cresteri substantiale pe parcursul anului 2006, astfel ca, pe ansamblul industriei, activele au ajuns la 187 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 103% fata de anul anterior, interval de timp in care leul s-a apreciat fata de euro cu 8,7%.
Pentru 2007, Certinvest intentioneaza sa fie prezent pe tranzactii cu instrumente derivate si va incerca sa descopere emitenti care stau in umbra, dar cu lichiditate buna si care pot genera randamente mai mari, conform reprezentantilor societatii.

"In ceea ce priveste evolutia activelor fondurilor administrate de Certinvest, in 2007 estimam o crestere de la 16 milioane euro in prezent, la 23-25 milioane euro pe actualele fonduri, si in plus ne dorim lansarea de noi produse care sa completeze oferta noastra", a spus Rusu. Si reprezentantii SAI Star Asset Management au asteptari mari pentru anul 2007. "Cred ca in 2007 activele fondurilor administrate de Star Asset Management vor inregistra o crestere de 50%", a spus Danescu.

BVB baga fondurile la apa

Prima luna a acestui an a fost caracterizata de volatilitatea crescuta a Bursei de Valori, care a influentat puternic fondurile de investitii, in special pe cele de actiuni. Dupa o crestere substantiala din prima sedinta a anului, tendinta nu a fost sustinuta, dimpotriva, la jumatatea lunii indicele BET-FI pierduse tot ce castigase in prima zi.

La nivelul lunii ianuarie, cresterea fondurilor cu plasamente preponderent in actiuni se incadreaza intre 2% si 14% de la inceputul anului, in functie de structura plasamentelor si de gradul de expunere.

"In special tensiunile politice din ultima vreme s-au resimtit pe piata bursiera, coroborate cu deciziile mai mult decat discutabile ale Ministerului de Finante referitoare la modalitatea de plata a impozitelor jucatorilor de pe piata de capital, care au afectat mediul investitional", a precizat Serbanescu.

Indicele fondurilor mutuale a inregistrat o crestere de 2,99% fata de inceputul anului, in timp ce anul trecut IFM a avut un avans de 10,38%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.