BRM are acceptul autoritatilor pentru a intermedia compensarile si contractele de furnizare la termen a energiei

Conducerea Bursei Romane de Marfuri (BRM) a anuntat, ieri, ca va intermedia, incepand din 22 februarie, incheierea de contracte pentru livrarea la termen a energiei electrice -"forward". De asemenea, institutia bursiera are acceptul ministerelor de Finante si de Justitie pentru a organiza tranzactionarea creantelor comerciale intre firme.

"Pana in 22 februarie vom trimite mesaje catre producatorii de energie electrica, pentru a vedea daca vor sa vanda prin BRM", a spus Mircea Filipoiu, presedintele Bursei Romane de Marfuri. El nu a exclus posibilitatea ca BRM sa devina bursa regionala de energie, intentie anuntata si de operatorul bursei de electricitate OPCOM. De asemenea, BRM "este interesata si de introducerea de tranzactii cu petrol si gaze naturale", a mentionat Filipoiu.

Despre tranzactiile cu energie, seful BRM a precizat ca acestea se vor desfasura prin licitatie cu strigare. "Avem primul ordin de cumparare pentru 10 MWh in banda, ordin transmis de catre grupul Ennet, iar energia electrica va fi livrata companiei in perioada 1 martie 2007 - 28 septembrie 2008", a mai spus Filipoiu.

Printre actionarii BRM se afla Nuclearelectrica, Electrica, Termoelectrica, Hidroelectrica. BRM are in prezent 120 de membri actionari.

Operatorii pietei se cearta, desi nu sunt concurenti

Conducerea BRM a tinut sa precizeze ca tranzactiile tip "forward" nu intra in concurenta directa cu serviciile oferite de OPCOM, ci se aduc astfel noi instrumente in piata de profil. Cu toate acestea, disputa dintre cei doi operatori s-a intetit in ultima perioada.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.