Dupa doua saptamani de tranzactionare la Bucuresti si la Sofia, vedem evolutii diferite ale indicilor, ca urmare a perceptiei diferite fata de evaluarile celor mai importante active de pe cele doua piete. Astfel, dupa un avant in prima zi, piata de la Bucuresti a coborat treptat ajungand la +3% pe indicele BET si chiar pe minus de la inceputul anului pe segmentul SIF-urilor. Pe de alta parte, indicele bursei de la Sofia, SOFIX a acumulat de la inceputul anului 12.5%.

Cristian Tudorescu
www.vanguard.ro

Si la nivelul lichiditatii celor doua piete s-au observat evolutii diferite. Pe bursa romaneasca volumul tranzactiilor este similar mediei anului trecut, respectiv 13 milioane EUR, in timp ce pe piata din Bulgaria avem zile cu 8-10 milioane EUR fata de media de 4-5 a milioane EUR anul trecut. S-ar parea asadar ca, pastrand proportiile, influxul net de lichiditate din partea institutionalilor a fost mai vizibil pe bursa de la Sofia.

In ciuda unui mediu politic si institutional perceput ca instabil in Bulgaria, piata de capital inca pastreaza oportunitati pentru investitorii mari care sunt dispusi sa tina pozitiile 3-5 ani sau poate chiar mai mult. De pilda Bank Austria Creditanstalt continua sa acumuleze procente in bancile bulgaresti - Bulgarian American Credit Bank (BACB) si Central Cooperative Bank (CCB), ambele cu capitalizari de peste 300 milioane EUR. Bank Austria a anuntat ca va include actiunile CCB intr-un indice propriu. Privind latura de evaluare de piata, avand drept reper BVB unde sunt in continuare investitori care mizeaza pe bancile cotate la un raport pret/valoare contabila de 7 sau mai mare, vedem odata in plus atractivitatea acestui sector in Bulgaria, unde intalnim valori in jurul lui 5 pentru acest indicator.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.