Cifrele statisticii oficiale privind evolutia comertului exterior in ianuarie nu justifica temerile privind prabusirea exporturilor.

Institutul National de Statistica a dat ieri publicitatii situatia comertului exterior si evolutia exporturilor si importurilor Romaniei aferente lunii ianuarie 2005. Daca avem in vedere veritabilul scandal mediatic in legatura cu efectul negativ al aprecierii monedei nationale pentru exportatori si incasarile din exporturi, avem chiar de-a face cu o surpriza placuta.

Incasari de 1,5 miliarde de euro

Valoarea incasarilor din exporturi, potrivit datelor inscrise in declaratiile vamale, a fost in ianuarie de 1509,7 milioane de euro. Daca fata de decembrie 2004 se inregistreaza un usor recul, raportat la luna ianuarie 2004 valoarea marfurilor vindute in strainatate este mai mare cu 23,9 %.

Produsele 'made in Romania>> si-au gasit desfacere in proportie de 73,7% pe pietele din statele membre ale Uniunii Europene. In luna ianuarie 2005, primii zece parteneri comerciali in derularea exporturilor (insumind 75,3% din totalul de exporturi) au fost: Italia (21,9% din totalul de exporturi), Germania (15,7%), Franta (8,7%), Turcia (8,2%), Marea Britanie (5,7%), Ungaria (3,8%), Austria (3,3%), Olanda (3,2%), Belgia (2,5%) si Grecia (2,3%). Articolele de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate si materiile textile ramin in topul exporturilor romanesti, cu incasari de 331,3 milioane de euro in ianuarie 2005.

Acestea sint urmate, in ordine, de masini si echipamente, respectiv de produse ale industriei metalurgice. O crestere deosebita fata de ianuarie 2004 se observa la exporturile de mijloace de transport. Incasarile la aceasta grupa sint superioare cu 59%, efectul probabil al exporturilor de autoturisme marca Logan, care este din ce in ce mai apreciata pe piata Uniunii Europene.

Deficit de 377 de milioane de euro

Importurile din prima luna a anului au cunoscut o scadere importanta, de aproximativ 700 de milioane de euro, fata de perioada sarbatorilor de iarna, cind au insumat peste 2,5 miliarde de euro. Astfel, valoarea marfurilor aduse din strainatate in ianuarie s-a cifrat la 1.886 de milioane de euro.

Corespunzator, a avut loc si o reducere a deficitului balantei comerciale, adica a diferentei dintre valoarea exporturilor si cea a importurilor. Acesta a scazut de la peste 1 miliard de euro in decembrie 2004, la 377,1 milioane de euro in ianuarie 2005.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.