Fie ca vorbim de piata bancara ori de sectorul de private equity, avocatul de business este specialistul fara de care nu poate fi incheiat niciun 'deal', pornirea unei afaceri devine imposibila, iar falimentul unei corporatii nu se poate finaliza. Avocatura de business este astazi intr-o continua transformare, piata locala fiind foarte competitiva.

Avocatii de business au incasat 90 milioane de euro in 2006 In lipsa unor date oficiale, estimarile individuale ale caselor de avocatura indica valori diferite, aprecierile incadrandu-se in intervalul 60 - 100 milioane de euro. "Piata avocaturii de afaceri din Romania s-a ridicat in 2006 la 90 de milioane de euro, iar pentru acest an estimez ca va creste intr-un ritm alert", a declarat pentru Wall-Street Calin Andrei Zamfirescu, Senior Partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).

Calin Andrei Zamfirescu este unul din expertii de marca din Romania in domeniul litigiilor si arbitrajului, acordand servicii de asistenta juridica unor clienti de prima importanta in cadrul procedurilor de arbitraj si in cadrul unor litigii interne si internationale. De asemenea, Zamfirescu este si Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, incepand cu anul 1999.

Zamfirescu Racoti Predoiu a fost creata in anul 2005 prin fuziunea a doua societati de avocati, Calin - Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti - Predoiu. Aceasta a fost si prima fuziune dintre doua case de avocatura din Romania.

Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 2 milioane de euro, astfel incat aceasta cifra a egalat veniturile cumulate din 2005 ale celor doua societati de avocati, Calin - Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti - Predoiu. Pentru acest an estimarile sunt de 3 milioane de euro cifra de afaceri. Potrivit lui Calin Zamfirescu, marjele de profit obtinute in piata locala de profil reprezinta in medie o cota de 30% din veniturile obtinute.

"In cazul unei companii de avocatura, cheltuielile cu echipamentele software sunt la fel de mari ca si costurile salariale cu avocatii", afirma Zamfirescu.

Veniturile companiei ZRP au fost distribuite sensibil egal cu un beneficiu in favoarea litigiilor. Anul trecut veniturile firmei au venit aproximativ in totalitate din sectorul privat, iar ca domenii de activitate au fost zona de litigii si concurenta, real-estateul, servicii juridice prestate companiilor, piata de capital, finantari si infrastructura, sectorul de achizitii si fuziuni. "Avem o expunere pe primii zece clienti de aproape de 30% din venituri", completeaza Zamfirescu.

La inceputul anului 2007, Zamfirescu Racoti Predoiu a ajuns la un numar de 40 de avocati, ceea ce a plasat firma in topul celor mai mari angajatori de pe piata consultantei juridice de profil.

"In urma cu un an, asteptarile noastre au fost prea optimiste. Daca am fi stiut cu ce realitati ne-am fi confruntat, probabil am fi fost mai retinuti in stabilirea obiectivelor", caracterizeaza Zamfirescu primul an de dupa fuziune. Zamfirescu sfatuieste pe oricine ia in considerare o fuziune pe piata avocaturii sa nu fie foarte optimist in ceea ce priveste evolutia companiei in primii ani de dupa "mariaj', fuziunil aratandu-si eficienta dupa cel putin doi ani.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.