Preturile anuntate de agentiile de turism in reclame sint tentante. Costurile reale sint mai mari, deoarece includ taxe obligatorii.

Numarul cererilor pentru vacante in strainatate a crescut spectaculos in Romania in ultimii ani. Preturile accesibile si raportul calitate-pret determina tot mai multi romani sa plece in alte tari pentru a se relaxa. Numai ca nu intotdeauna tot ce scrie in pliantul primit pe strada coincide cu costul final al excursiei. De aceea, se recomanda o studiere atenta a ofertei inainte de a achizitiona pachetul respectiv. Nu intotdeauna cea mai ieftina vacanta de catalog este cea mai potrivita alegere. "Este indicat ca turistul sa-l intrebe pe agent care sint costurile totale, daca circuitele sint incluse in pret, si in ce conditii de cazare si masa este conceput pachetul turistic", spune Traian Badulescu, purtator de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Nebuloasa taxelor

Unele costuri nu pot fi evitate, chiar daca nu sint mentionate in pretul din vitrina agentiei. "In Romania, spre deosebire de alte tari din Europa, pachetul turistic nu include in pretul de baza taxele de aeroport", spune Ciprian Enea, consultant in turism. Astfel, numai aceasta taxa poate aduce o crestere cu 20-30% a pretului anuntat. Mai mult, interesant este faptul ca aceasta taxa difera de la agentie la agentie. Prin urmare, daca o agentie are pentru o destinatie o taxa de aeroport de 70-75 de euro, o alta poate sa aiba o taxa de 90-95 de euro. Aceasta diferenta vine fie de la faptul ca charterul acestora din urma aterizeaza pe un aeroport care are taxe mai mari, fie pentru ca agentia compenseaza cu diferenta pretul pa-chetului turistic.

De asemenea, in unele oferte apar, pe linga aceasta suma, si alte taxe, cum ar fi taxa de kerosen sau taxa de rezervare. "Diferentele de taxe vin din dorinta agentiilor de a lua fata cu un pret mai mic, dar care in final este modificat prin aceste taxe", mai spune Ciprian Enea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.