Analistii se asteapta ca leul sa se mentina in intervalul in care a fost tranzactionat si saptamana trecuta, intre 3,3750-3,4050 lei/euro, cu o usoara tendinta de apreciere a monedei nationale, in functie si de evolutia celorlalte monede est-europene.

Analistii mizeaza pe o apreciere a leului saptamana aceasta "Probabil ca leul va fi tranzactionat intre 3,3750-3,4050 lei/euro saptamana viitoare, in functie si de evolutia monedelor din celelalte tari emergente", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu se asteapta ca luni, leul sa se aprecieze usor si "sa fie tranzactionat intre 3,3780-3,3900 lei/euro, ca urmare a interesului sporit al pietei pentru decizia bancii centrale privind dobanda de politica monetara".

Pe piata bursiera din Sibiu, cotatiile contractelor la o luna euro/leu au fost influentate de tranzactiile de pe piata valutara, in saptamana care se incheie.

"Raportul euro/leu a avut o evolutie in concordanta cu ceea ce s-a petrecut pe piata valutara. In prima parte a saptamanii preturile de cotare pentru scadenta de luna viitoare au fluctuat intre 3,4350 si 3,4450 lei/euro, pentru ca de joi euro sa inceapa sa coboare. Joi tranzactiile au fost realizate la preturi de 3,42 - 3,4275 lei/euro pentru ca in ultima zi a saptamanii euro sa atinga un minim de 3,4050 lei. Pentru jumatatea anului preturile de cotare s-au mentinut in culoarul 3,44 - 3,45 lei", sustin analistii Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu.

Leul s-a apreciat in ultimele trei zile ale saptamanii care se incheie, de la 3,4104 lei/euro, cat era cursul oficial de marti, la 3,3877 lei/euro, cat afisa BNR vineri (0,66%). Intre 26 ianuarie si 2 februarie leul s-a apreciat cu 0,67% de la 3,4107 la 3,3877 lei/euro, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta forte venite de la investitorii straini care au apreciat si celelalte monede est-europene.

Pe piata monetara, dobanzile au crescut usor spre finalul saptamanii pana la 7,5-8,5% pe an la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore), ca urmare a scaderii temporare a lichiditatii din piata.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.