Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca Legea insolventei "va curata" economia romaneasca de agentii economici care produc arierate mari, produc pierderi numeroase sau pacalesc clientii achizitionand servicii sau produse pe care nu le mai platesc.

Potrivit sefului Autoritatii, Legea insolventei obliga administratorii societatii sa depuna o declaratie, sub raspundere penala, privind situatia unitatilor pe care le conduc si in functie de aceste declaratii societatile comerciale pot intra in lichidare daca sunt in situatie de insolventa.

Teodor Atanasiu a spus ca exista si in judetul Alba astfel de societati, dand exemplul Uzinei Mecanice Cugir sau Fabrica de Arme din Cugir, iar in cazul acestora declaratia directorilor generali nu poate prevede decat declararea insolventei.

Atanasiu a adaugat ca a propus totusi Guvernului sa adopte o ordonanta de urgenta prin care cativa mari agenti economici cu capital majoritar de stat, printre care si cele doua societati din Alba, sa fie exceptati timp de sase luni de la prevederile Legii insolventei pentru a putea fi pregatite de privatizare.

"Sper ca miercuri, in sedinta de Guvern sa se adopte aceasta ordonanta de urgenta prin care sa exceptam de la prevederile Legii insolventei timp de sase luni de zile cativa agenti economici cu capital majoritar de stat, timp in care AVAS isi asuma raspunderea de a pregati aceste societati pentru privatizare sau in lipsa unor solicitari de cumparare de actiuni, de valorificare a acelor active care mai pot fi folosite in scop productiv in procesul de lichidare voluntara", a spus Atanasiu.

Acesta a adaugat ca, desi Legea insolventei nu este placuta, nimeni nu scapa de aplicarea acestor norme in Europa sau in Romania europeana.

Intr-o alta ordine de idei, Atanasiu a declarat ca singura solutie pentru criza de la Tractorul Brasov este intrarea in procesul de lichidare voluntara si vanzarea activelor negrevate de datorii.

Teodor Atanasiu a spus ca pentru Tractorul nu mai exista nicio posibilitate de privatizare deoarece activele lor reevaluate la zi cu terenuri, cu cladiri si utilaje costa in jur de 200 de milioane de euro, iar datoriile societatii depasesc 800 de milioane de euro.

"Nu vine nimeni sa cumpere active care sunt de patru ori mai ieftine decat datoriile pe care le are de platit. Pentru Tractorul - le-am explicat clar - singura solutie pentru a mai produce tractoare pe actuala platforma este vanzarea fluxului viabil sub forma de activ, negrevat de datorii si acest lucru nu se poate face decat in procesul de lichidare voluntara a societatii", a mai spus Atanasiu.

Presedintele AVAS a spus ca, de obicei, societatile comerciale ajung in situatii dificile din doua motive: fie nu au capacitatea investitionala de a se adapta pietei si mediului concurential, fie directorii lor au luat decizii manageriale, sub influenta sindicatelor, care sunt neprofitabile.

"Am vazut societati care ajung in asemenea situatii deoarece productivitatea pe care i-o confera linia tehnologica pe care o are la dispozitie este mult sub productivitatea concurentei", a explicat Atanasiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.