Guvernatorul BNR le-a prezentat senatorilor din Comisia economica costurile pe care le-ar presupune o interventie masiva pe piata valutara * In opinia sa, orice amanare a liberalizarii contului de capital pune in pericol aderarea Romaniei la UE

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dispune de resurse pentru a interveni masiv pe piata valutara, daca mediul politic si de afaceri o solicita, dar o astfel de masura va avea costuri si efecte nedorite, a declarat ieri, la Comisia Economica din Senat, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, informeaza Mediafax. "In masura in care ne veti solicita sa intervenim masiv, poate o vom face, dar trebuie sa va aratam si costurile. Noi avem rezerve si pentru situatii mult mai dramatice. Deocamdata, nu va putem declara mai mult", a aratat oficialul Bancii Nationale. Comisia Economica din Senat a invitat ieri conducerea BNR si pe reprezentantii exportatorilor pentru discutii referitoare la evolutia cursului de schimb si a efectelor produse de aprecierea leului in ultimele cinci luni. Isarescu a explicat ca orice amanare a liberalizarii contului de capital poate periclita momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, stabilit pentru 1 ianuarie 2007.

In acelasi timp, guvernatorul a aratat ca banca centrala este convinsa ca, intr-un viitor apropiat, cursul de schimb se va stabiliza si nu vom mai asista la fluctuatii foarte mari ale monedei nationale. "Nu spun garantat ca nu vor mai fi miscari in piata, pentru ca un leu financiar presupune si anumite variatii", a precizat Isarescu. El le-a explicat celor prezenti la intalnire ca problema nivelului de curs nu este doar a BNR.

Exportatorii, nemultumiti de politica BNR

In opinia oficialului bancii centrale, nivelul cursului de schimb tine de politica fiscala, de nivelul dobanzilor, de gradul de convertibilitate a leului - "unde Romania s-a angajat la liberalizarea totala"-, de politica de tarifare in general la preturile administrate si, nu in ultimul rand, de investitiile straine. Dupa intalnire, guvernatorul a declarat presei ca principala problema nu consta in nivelul cursului si al dobanzilor, ci in gradul de competitivitate al Romaniei pe plan international.

Dupa plecarea reprezentantilor bancii centrale, presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, a reluat tema demisiei reprezentantilor bancii centrale. "Banca Nationala a declarat inca o data ca este incapabila sa gestioneze pozitia valutara a Romaniei. De cinci luni, costurile acestei impotente se arunca in spatele exportatorilor, cu pierderi de 150 milioane de euro pe luna si cu spectrul somajului pentru un milion de angajati", a afirmat Ionescu. El recunoaste ca nu a consultat specialisti si nu are solutii pentru rezolvarea situatiei, dar afirma ca aceste solutii ar trebui sa vina din partea bancii centrale. "Vom cauta oameni care sa vina cu solutii, dar atunci sa lase locul liber. Din Consiliul de Administratie al BNR, nici un membru nu a lucrat o zi intr-o banca", a spus Ionescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.