Primul derivat va fi cel pe BET, urmat de BET-C, ROTX si BET-FI.

"Prima estimare pivind lansarea derivatelor pe indicii bursieri era la finalul anului 2006, dar asta in situatia in care s-ar fi realizat fuziunea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Dar cum aceasta nu s-a mai realizat, a cazut si termenul propus", ne anunta Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Drept urmare, noul termen pentru introducerea derivatelor pe indicii bursieri este luna aprilie. Dar si aici sint citeva semne de intrebare. "Sper ca in luna aprilie, nu stiu daca la inceputul lunii sau la finalul ei, sa fie lansat primul derivat, cel pe indicele bursier BET. Iar daca totul va merge foarte bine la o luna distanta, vom lansa derivatul pe BET-C, apoi pe ROTX, iar mai apoi pe BET-FI", anunta Stoica.

De ce pe indici

Introducerea derivatelor pe indicii bursieri are avantajul ca va atrage in ring pentru hedging fondurile mari, mai ales cele care au in portofoliul lor actiuni care intra in componenta indicilor. De acest fapt a vrut initial sa profite bursa din Sibiu, dar cum cei 4 indici bursieri sint proprietatea BVB, derivatele n-au putut fi lansate.

"Speram sa atragem mari fonduri de investitii sa faca hedging cu ajutorul acestor derivate, dar ne adresam si investitorilor mici", adauga Septimiu Stoica. Dupa introducerea derivatelor pe indicii bursieri, BVB va trece la cele pe valuta, rata dobinzii respectiv pe actiunile cele mai lichide.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.