Randamentele foarte bune inregistrate pe piata imobiliara autohtona au atras rand pe rand fonduri de investitii din Austria, Marea Britanie sau Germania. Investitorii israelieni au intrat mai timid pe piata, dar pentru anii urmatori se anunta investitii de miliarde de euro in real-estate-ul romanesc

Piata imobiliara se pregateste pentru miliardele israelienilor Anul 2006 a adus un boom pe piata locala de real-estate. Complexele rezidentiale, centrele comerciale, spatiile de birouri, centre logistice sau hotelurile au reprezentat principalele directii catre care s-au orientat investitorii dornici de inceperea unei afaceri imobiliare in Romania. Si cum randamentele pe piata locala sunt in continuare mai bune comparativ cu cele obtinute in tarile vecine, numarul jucatorilor straini prezenti in piata a continuat sa creasca.

Fie ca sunt fonduri austriece de investitii (Europolis si Immoeast), jucatori britanici (Dawnay Day,Equest si North Real Estate Opportunities fiind printre cei mai importanti), germani (GLL Real Estate prin fondul de investii Accession Fund) sau din Belgia (spre exemplu grupul Fivanco prin subsidiara NV Real Estate Development), investitorii straini au investiti in 2006 in sectorul imobiliar autohton sute de milioane de euro.

Companiile din Israel au prins de asemenea gustul afacerilor in Romania, pentru urmatoarea perioada fiind programate investitii de peste un miliard de euro. Ultimul investitor care si-a manifestat dorinta de a intra pe piata locala este grupul imobiliar Israel Polar, care potrivit israelvalley.com citat de NewsIn, va investi un miliard de dolari in proiecte de mari dimeniuni, in mare parte in zona Europei de Est, unde mentioneaza ca tinte principale Bucurestiul si Budapesta

Acesta informatie vine dupa schimbarea recenta a actionarului principal al grupului Israel Polar. Fondatorul Property Markets Group (PMG), Ziel Feldman, a devenit actionar principal al Israel Polar, cu o participatiune de 40% din grupul imobiliar israelian.

Ziel Feldman este de parere ca Europa de Est dispune de un potential enorm. Israel Polar va mentine drept tinte secundare Vietnamul, Cambodgia precum si sectorul imobiliar din Israel, in principal cel al construirii de birouri. Aceste decizii strategice sunt consecintele unei scaderi a pietei imobiliare americane in cursul acestui an, impactul acestui fenomen urmand a atinge in curand piata imobiliara din Europa de Vest.

Cea mai mare investitie israeliana pe piata romaneasca este cea a companiei Elbit Medical Imaging (EMI), care prin subsidiara sa Plaza Centers a preluat 75% din firma care a incheiat un acord cu guvernul Romaniei pentru constructia proiectului Casa Radio, evaluat la un miliard de dolari. Proiectul este amplasat in centrul Bucurestiului, pe un teren de 9.195 hectare, si va fi construit in trei etape, pe o perioada de cinci sau sase ani si va include un centru comercial de circa 120.000 de metri patrati si un hotel de cinci stele cu 300 de camere.

EMI a anuntat in prima parte a lunii octombrie achizitionarea a 75% din Dambovita Center SRL, firma care gestioneaza proiectul "Casa Radio" din Bucuresti, de la compania turca Cenk Vefa Kucuk, care va pastra 10% din companie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.