Castigatorii cursei acerbe de ocupare a spatiilor din cele cateva mall-uri autohtone provin din retailul de media si cel de electronice si electrocasnice.

Din 2008 insa chiar si brandurile cu mai slaba rezonanta isi vor gasi un "vad", mai ales ca specialistii de la Colliers estimeaza triplarea spatiilor comerciale din mallurile romanesti. Investitiile sunt stimulate de planurile serioase pe care si le-au facut pentru Romania jucatorii cu nume celebre.

Clasamentul celor mai mari chiriasi din mallurile romanesti Cu un aflux de cateva milioane de vizitatori anual, mall-urile din tara au atras nume mari din zona de retail. Sustinute chiar de performantele exceptionale ale comertului de retail, si activitatile de constructie a galeriilor comerciale vor atinge o perioada de boom in 2008, cand se vor adauga alti 180.000 metri patrati suprafetei comerciale existente in prezent in mallurile romanesti.

"In acest moment exista in toata tara un stoc al spatiilor comerciale de aproximativ 365,000 mp, iar pentru 2007 estimam o crestere de 50%. Mai mult, in 2009 stocul va continua sa creasca, urmand sa se dubleze fata de anul precedent", a declarat pentru Wall-Street Diana Rosescu Specialist Retail Department in cadrul Colliers Romania.

Asadar, constructia de malluri se afla pe un trend ascendent in Romania, chiar daca concurenta este inca redusa pe acest segment. Chiriasii reprezinta unul din motoarele de dezvoltare a proiectelor de tip mall. Acestia au un cuvant greu de spus in piata prin faptul ce ei reprezinta cererea, fiind dispusi sa plateasca pentru a avea o locatie cat mai buna care se traduce prin ceea ce cauta fiecare comerciant: vadul comercial. Insa cine sunt cei care iau cu asalt mall-urile din tara pentru a-si reprezenta magazinele luxoase, supermarketurile ori restaurantele pe suprafate de sute de mii de metri patrati, in cadrul unor structuri formate din subsoluri si mai multe niveluri?

Cei mai mari locatari din spatiile comerciale provin asadar din retailul de media si cel de electronice si electrocasnice. Spre exemplu, in vara anului trecut, Media Galaxy a anuntat lansarea celui mai mare supermarket de acest profil din Europa, cu o suprafata de 6.000 metri patrati prin care retailerul de electrocasnice si produse IT&C devenea cel mai mare "chirias" din cadrul complexului comercial Unirea Shopping Center, investitia ridicandu-se la 1,5 milioane de euro.

Numarul actual de chiriasi din cadrul Unirea Shopping Center a ajuns la 250. Pe locul doi in clasamentul locatarilor Unirea Shopping Center se situeaza La Fourmi, prima retea de supermarketuri dezvoltata pe piata Capitalei, fiind dezvoltata de investitori libanezi. Pozitia a treia este ocupata de Altex, in timp ce locul patru este detinut de Diverta, cel mai mare lant de magazine media din Romania, care a investit, in 2006, peste 3 milioane de euro pentru deschiderea de magazine noi.

Astazi Iulius Mall Timisoara are peste 240 de locatii inchiriate in timp ce Iulius Mall Iasi 199 de locatii inchiriate. Pana la sfarsitul anului trecut, Univers'All era cel mai mare retailer din incinta centrului comercial Iulius Mall Timisoara, insa dupa falimentul primului hipermarket 100 la suta romanesc, cel mai mare chirias a ramas Media Galaxy cu o suprafata totala de 2170 mp. In schimb, la Iasi , Media Galaxy ocupa doar locul patru dupa Club Viper, Blockbuster si Gima Superstore. In total, in cele doua malluri sunt angajati 1850 de persoane la toate locatiile inchiriate.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.