Societatile pot intra la categoria a III-a daca au un capital propriu de peste un milion de euro

Reglementarile privind admiterea la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) fac posibila, practic, listarea oricarei companii care ar dori acest lucru. Societatile interesate, care au obtinut la ultimul bilant financiar capitaluri proprii de peste un milion de euro si indeplinesc conditiile impuse de Codul Bursier, isi pot gasi un loc la una dintre cele trei Categorii de tranzactionare. In acelasi timp, Sistemul Alternativ de Tranzactionare (ATS) vine cu solutii pentru companiile care nu se incadreaza in criteriile stabilite de BVB.

"Cand am impartit tranzactionarea emitentilor in cadrul a trei Categorii, am urmarit si stimularea companiilor mai
mici. De exemplu, ultima Categorie (n.red.: pentru care societatile trebuie sa aiba, la ultimul exercitiu financiar, capitaluri proprii de cel putin 1 milion de euro) este destinata companiilor care incearca sa creasca odata cu Bursa si datorita fondurilor atrase prin piata de capital", subliniaza Septimiu Stoica, presedintele BVB.

SSIF, consultant pentru listare

Primul pas pe care o companie trebuie sa il faca pentru listare este sa se adreseze unei firme initiatoare (societate de servicii de investitii financiare - SSIF). Societatea initiatoare va familiariza viitorul emitent cu activitatile specifice pietei de capital, cu reglementarile BVB si cu legislatia impusa. In acelasi timp, SSIF-ul trebuie sa reprezinte compania in vederea admiterii la tranzactionare, sa depuna la Bursa documentatia necesara sustinerii cererii de admitere la tranzactionare si sa verifice continutul documentelor depuse de emitent. Pentru listarea la prima Categorie a Bursei, emitentul trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a opt milioane de euro, sa fi obtinut profit net in ultimii doi ani de activitate si sa prezinte un plan de afaceri pentru cel putin urmatorii doi ani calendaristici.

Companii de telecomunicatii, la Categoria a III-a

Pentru emitentii care vor sa intre la Categoria a II-a, valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar trebuie sa depaseasca cel putin doua milioane de euro, iar pentru Categoria a III-a - un milion de euro. In acelasi timp, Codul bursier fixeaza profilul companiilor vizate de ultima categorie: acestea trebuie sa fie societati comerciale dinamice, inovatoare si cu potential de crestere. De asemenea, este de preferat ca acestea sa aiba, in principiu, in obiectul de activitate, dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in domenii precum medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile sau informatica. Bursa va administra si un sistem alternativ de tranzactionare, pentru care, in momentul de fata, este asteptat acordul din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Pana cand vom primi acordul din partea Comisiei, societatile de pe ATS se tranzactioneaza pe vechile reguli ale Bursei Electronice Rasdaq", spune presedintele BVB


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.