Activele nete ale bancilor comerciale au fost dezvaluite inainte ca actionarii institutiilor de credit sa le fi aprobat

La sfarsitul saptamanii trecute, Banca Nationala a Romaniei a publicat structura sistemului bancar dupa valoarea totala a activelor nete. Dar legea de functionare a BNR interzice acest lucru.

Prin faptul ca a comunicat datele referitoare la activele bancilor comerciale, Banca Nationala a Romaniei a incalcat propria lege de functionare. In iunie 2004, a aparut actul ce defineste statutul BNR. Iar una dintre prevederile legii spune ca banca centrala nu poate sa publice date si informatii statistice ce fac referire directa la institutiile de credit. "Datele si informatiile statistice care permit identificarea subiectilor statistici, in mod direct sau indirect, dezvaluind astfel informatii cu caracter individual, sunt considerate confidentiale.

Datele si informatiile statistice confidentiale nu pot servi ca probe in justitie sau la stabilirea unor drepturi sau obligatii pentru subiectii statistici la care se refera", spune articolul 49, alineatul 5 din Legea privind statutul BNR. Iar urmatorul alineat precizeaza: "Datele statistice rezultate din prelucrarea datelor individuale vor putea fi publicate sau diseminate de Banca Nationala a Romaniei, in intregime sau in parte, numai in conditiile in care identificarea directa ori indirecta a persoanelor juridice sau fizice nu este posibila".

Adica orice informatie statistica, indiferent ca face referire la active, credite, depozite sau orice alte date, nu poate fi dezvaluita de Banca Nationala. Asta pentru ca numai institutiile de credit decid daca sa isi faca publice sau nu informatiile. Numai ca, la sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii BNR au publicat o statistica privind structura activelor nete ale intregului sistem bancar, detaliata la nivelul fiecarei banci.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.