Banca Mondiala a dat, ieri, publicitatii prima analiza despre situatia economica din Centrul si Estul Europei concentrata insa, cu precadere, pe noile tari membre ale UE: Romnia si Bulgaria.

Ritmul excesiv de ridicat de crestere a creditului in noile state membre UE contribuie la supraincalzirea economica si la majorarea deficitului extern, in special in tarile baltice dar si in Romania si in Bulgaria, se arata in analiza Bancii Mondiale.

De asemenea, cea mai mare parte a creditelor a fost contractata de populatie, pentru achizitii imobiliare si consum, ceea ce sprijina intr-o masura redusa sustenabilitatea pe termen lung si creeaza conditii pentru cresterea nejustificata a preturilor care poate fi urmata de o criza. In ceea ce priveste sectorul bancar, expertii Bancii Mondiale sint de parere ca autoritatile ar trebui sa aiba in vedere masuri fiscale pentru a descuraja creditele catre populatie. Totusi, aceiasi experti recunosc ca autoritatile romane au luat masuri de limitare a creditului, cum ar fi majorarea dobinzilor si introducerea de limite administrative, dar acestea din urma sint relativ ineficiente in ceea ce priveste creditele acordate de bancile din strainatate.

Peste aceasta evolutie se suprapune incetinirea ritmului de crestere a exporturilor, partial ca ur-mare a aprecierii puternice a monedei nationale in ultimii ani, insotita de o reducere mai putin vizibila a dinamicii importurilor. De asemenea, deficitul bugetar a fost finantat in proportie semnificativa de imprumuturile atrase de sectorul bancar. Majorarile de preturi la utilitati vor avea un impact semnificativ asupra inflatiei in Romania, care ramine la niveluri "incapatinat de ridicate" desi se afla pe un trend descendent, afirma economistii Bancii Mondiale.

In plus, acelasi raport al Bancii Mondiale arata ca dezechilibrul intre cererea si oferta de munca s-ar putea adinci pe anumite segmente ale pietei romanesti, accentuind presiunile de crestere a salariilor, pe masura ce se liberalizeaza accesul lucratorilor din Romania si Bulgaria in tarile membre UE.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.