Anul trecut, doar SIF Moldova a raportat castiguri mai mici decat in 2005

Patru din cele cinci societati financiare (SIF) au incheiat anul 2006 cu profituri mai mari decat cele inregistrate in 2005. Cea mai mare crestere, de 65%, a fost consemnata de SIF Banat-Crisana. SIF Moldova este singura al carei profit s-a depreciat fata de anul anterior, scaderea fiind de aproape 20%.

"In luna decembrie, SIF-urile au inregistrat scaderi ale profiturilor, raportat la noiembrie, determinate fie de aplicarea unor politici contabile, fie din cauza unor cheltuieli de sfarsit de an", afirma Panait, presedintele societatii de consultanta financiara KTD Invest. "Oricum, investitorii urmaresc SIF-uri in principal prin prisma raportului dintre pretul de piata si valoarea activului net unitar. In prezent, preturile de tranzactionare sunt cam cu 20% sub valoarea estimata a activului net", adauga Panait. Circa 60%-70% din profiturile anuale ale SIF-urilor provin din vanzarea de active din portofoliu.

SIF1 a subscris la majorarea capitalului de la BancPost

Cea mai buna dinamica a rezultatelor a fost inregistrata de SIF Banat-Crisana (SIF1). Societatea a obtinut in 2006 un profit net de 83,14 milioane de lei, cu circa 65% mai mult decat nivelul inregistrat cu un an in urma. Intre operatiunile mai importante derulate anul trecut de SIF1 se afla participarea la majorarea capitalului social al BancPost, subscrierea in cadrul ofertei Turism Felix, precum si achizitia de actiuni Transelectrica.

SIF 3 si-a restructurat portofoliul de societati turistice

La randul sau, SIF Transilvania (SIF3) a realizat in 2006 un profit de 55,39 milioane de lei, cu 47% mai mult decat nivelul consemnat la finele anului anterior. Anul trecut, operatiunile efectuate de SIF Transilvania au urmarit restructurarea portofoliului de actiuni, principalul sector vizat fiind cel turistic. Astfel, in luna iulie, SIF-ul a vandut pachetul de titluri detinut la Romanta Estival pentru 3,061 milioane de lei. La sfarsitul lunii septembrie, SIF-ul a vandut si participatiile de la Clabucet Estival 2002 si Terra Estival 2002, valoarea celor doua tranzactii ridicandu-se la 1,4 milioane de lei si, respectiv, 5,34 milioane de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.