Un cunoscut informatician australian ar fi fost contactat de Microsoft pentru a rectifica in favoarea companiei anumite articole despre produsele gigantului IT aparute in enciclopedia virtuala Wikipedia, informeaza AFP citata de NewsIn. Wikipedia a inaintat presei un protest in cursul zilei de miercuri.

Informaticianul australian, Rick Jelliffe, specializat in programare informatica, a explicat, luni, pe blogul sau ca ar fi primit un email de la Microsoft, in care se cerea o cercetare facuta de o persoana independenta, dar amicala, pentru a furniza informatii mai echilibrate despre ODF si OOXML demne de publicat in Wikipedia. Ele sunt doua formate de fisiere concurente. ODF este cu cod deschis, iar OOXML sau Office Open XML este dezvoltat de Microsoft.

"Probabil cei de la Microsoft s-au enervat din cauza cantitatii de informatii militante postate de partizanii ODF pe Wikipedia si pe bloguri", spune Jelliffe. "Probabil ca voi accepta", continua el. Informaticianul nu este nici pro nici contra Microsoft, dar a explicat ca a detetectat numeroase erori in articole. Ceea ce informaticianul nu suporta este, conform spuselor lui, informatia partinitoare. "Microsoft nu ma angajeaza pentru a furniza informatii partinitoare in favoarea lor, ci pentru a corecta eroriledin articole", a adaugat Jelliffe.

Jim Wales, fondatorul Wikipedia, o enciclopedie libera administrata de utilizatorii de internet, a declarat miercuri pentru un post de radio ca "aceasta tentativa, daca se adevereste, va fi complet contrara eticii".

Microsoft a recunoscut oficial miercuri ca l-a contactat pe Jelliffe pentru a "corecta niste inexactitudini observate in articole din Wikipedia referitoare la formatele OOXML si ODF". Motivul pentru care a fost ales australianul este "experienta sa in gestionarea celor doua formate fara a lua parte unuia sau altuia", a explicat un purtator de cuvant al Microsoft.

Doug Mahugh, un expert OOXML din cadrul Microsoft, a recunoscut ca l-a contactat pe Jelliffe printr-un mesaj postat pe un blog specializat, Slashdot, si pe cel profesional. El mai spune ca a lasat lui Jelliffe toata libertatea de opinie necesara unui cercetator independent.

Oferta Microsoft, care a declansat numeroase critici pe internet, a fost deja adaugata biografiei lui Jelliffe de pe Wikipedia.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.