Marile orase ale tarii au devenit prea scumpe pentru micii intreprinzatori

Scumpirea fortei de munca specializate, scumpirea chiriilor, a terenurilor sau a imobilelor, toate din orasele mari ale tarii, forteaza investitorii, straini si romani, sa se indrepte spre regiunile mai putin dezvoltate. Procesul va fi determinat de orientarea IMM-urilor din afara tarii catre aceste zone.

Orasele mari au fost, intr-o prima faza, cele mai atractive pentru investitori. Asta pentru ca aceste zone au indeplinit toate cerintele dezvoltarii unei afaceri. Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, a explicat pentru Adevarul ca aceste regiuni au satisfacut criteriile multiple impuse de investitori, cum ar fi forta de munca specializata, infrastructura, dar si o mai mare vizibilitate pe harta economica a tarii. Dar, pe de alta parte, ritmul alert al dezvoltarii oraselor mari a ajuns aproape de saturatie. Spre exemplu, in vestul tarii, in judetul Timis, agentii economici care vor sa isi extinda afacerile se confrunta deja cu o mare problema: numar insuficient de persoane calificate.

Chiar si Institutul National de Statistica arata faptul ca, in Timis, rata somajului este de numai 2%, printre cele mai scazute valori din intreaga tara. Pe fondul acestei evolutii, orasele mari devin zone in care costul fortei de munca este in continua crestere. "Daca in anii anteriori, investitorii au avut avantajul unor costuri mai reduse, in schimb, in momentul de fata, cresc toate costurile - salariile, pretul terenurilor sau al imobilelor. Iar toate acestea actioneaza ca o frana pentru cel care vrea sa se instaleze in aceste zone", explica Parvan.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.