Peste 6.000 de cetateni bulgari si romani care au ajuns pe teritoriul Marii Britanii speculind deficientele sistemului de acordare a vizelor la consulatele din Bucuresti si Sofia ar trebui identificati si expulzati, a afirmat presedintele comisiei parlamentare pentru finante publice, conservatorul Edward Leigh, citat de cotidianul britanic "The Guardian". Afirmatiile survin in contextul in care comisia a publicat un raport cu privire la scandalul declansat in urma dezvaluirilor fostului consul britanic la Bucuresti, James Cameron, cu privire la usurinta cu care se acordau vize, in baza unor verificari mai mult decit superficiale a dosarelor. Scandalul vizelor a culminat cu demisia, anul trecut, a responsabilului britanic pe probleme de imigratie, Beverley Hughes.

Potrivit raportului, nu au fost luate masuri semnificative in pofida promisiunilor facute de David Blunkett, fost ministru de interne, de a expulza aproximativ 90% din cei care au reusit sa ajunga pe teritoriul Marii Britanii fara ca solicitarea lor de viza sa fi fost verificata in mod corespunzator.

Raportul a publicat datele ministerului britanic de interne, care indica faptul ca cererile de viza de afaceri din cele doua tari au crescut de la 63 in 2001-2002 la peste 8.000 in 2003-2004. Potrivit sursei citate, numai 150 dintre imigrantii care au beneficiat de astfel de vize pot dovedi ca au demarat afaceri in Marea Britanie.

Raportul il lauda pe James Cameron pentru faptul ca a dezvaluit sistemul deficitar de verificare a dosarelor de imigrare, criticind totodata autoritatile pentru faptul ca nu au fost luate inca masuri disciplinare impotriva celor care nu au actionat atunci cind diplomatii aflati la post si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu aceste probleme. In documentul citat se arata, de asemenea, ca, la nivel global, cererile de viza pentru Marea Britanie au crescut cu 33% in cinci ani, iar oficialii au acordat, in medie, numai 11 minute pentru analizarea fiecarui dosar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.