Romania nu a fost incadrata intr-o grupa cu un risc de tara mai scazut, in ciuda progreselor economice inregistrate in 2006, principalele cauza fiind neintelegerile din scena politica si deficitul de cont ridicat. In schimb Bulgaria a fost avansata in aceeasi grupa cu Romania iar Slovenia a ajuns in varful ierarhiei

Agentia internationala de rating Coface a mentinut si in acest an ratingul A4 acordat Romaniei pentru anul 2006, estimand insa ca acesta poate fi imbunatatit in perioada urmatoare. "Rating-ul Romaniei se pastreaza stabil dupa aderarea la UE la A4, acordat in ianuarie 2006. Acest rating reflecta cresterea puternica a economiei romanesti din ultimii trei ani si poate fi imbunatatit catre A3 in cursul anului 2007", a declarat Cristian Ionescu, managing director Coface Romania.

Ratingul A4 reprezinta in terminologia Coface un istoric al platilor mediocru, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Cel mai mare risc pentru evolutia economiei autohtone in perioada urmatoare il reprezinta, in opinia agentiei de rating, actualele disensiuni din sanul coalitiei guvernamentale, care ar putea indeparta aprecierea riscului de tara la A4+ sau chiar A3.

"Riscurile pentru 2007 vin in principal dinspre mediul politic, disensiunile din coalitia de guvernare, putand duce la alegeri anticipate in 2007, conducand la incetinirea reformelor, in pofida monitorizarii Comisiei Europene. Cresterea economica pe termen mediu va trebui sa se sustina insa din cresterea productiei industriale si nu doar din cresterea consumului intern, asa cum se intampla astazi", a mai declarat Cristian Ionescu.

Acesta apreciaza insa ca pe termen scurt nu exista riscuti majore in privinta Romaniei, 2007 avand toate sansele sa fie un an la fel de bun ca precedentul sau. La capitolul puncte tari ale Romaniei, Coface noteaza aderarea la Uniunea Europeana care se va reflecta in imbunatatirea perspectivelor economice, forta de munca ieftina si calificata, cresterea investitiilor straine directe si a rezervelor valutare si mentinerea datoriilor guvernamentale si externe la niveluri suportabile.

Agentia de rating estimeaza pentrua cest an o crestere economica de 6,3%, cu inflatie de 4,2% si un deficit bugetar de 2,9% din produsul intern brut (PIB). Datoria externa a Romaniei este estimata la finalul anului in curs la 54,2 miliarde de euro, in crestere de la 48,1 miliarde la finalul anului 2006. Deficitul comercial ar putea creste in acest an, potrivit estimarilor Coface, pana la 19,1 miliarde de euro, in timp ce somajul ar urma sa fie un pic mai ridicat comparativ cu 2006 (5,7% in 2007 fata de 5,3% anul trecut).

Nu urmam modelul maghiar

Dintre tarile membre UE doar Ungaria a fost declasata in acest an, de la A2- la A3, inrautatirea constanta a situatiei economice din tara vecina atragand dupa sine declasarea. Industriile care au inregistrat o evolutie negativa in aceasta tara sunt: IT, textile, bunuri de larg consum, ambalaje. De asemenea, 25% din companii au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri in 2005 si circa 20% in 2006 iar cresterea cifrei de afaceri a fost sub 10% pentru 75% din companii. 55% din companii au inregistrat pierderi sau scaderi ale profitului in 2005 si 25% se asteapta in 2006. Deficitul bugetar este de 10% si cel de cont curent de 8%, ambele de cateva ori mai mari decat cele inregistrate de Romania.

Invigorarea conditiilor economice a permis societatilor comerciale din Romania sa isi imbunatateasca solvabilitatea, 60% din companii inregistrand in 2006 o crestere de cel putin 10% a cifrei de afaceri, in timp ce 55% din companii au avut o crestere a profitului de peste 10% in 2006. In Romania 93% din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine, nivelul acestora ridicandu-se la aproape noua miliarde de euro in 2006. In tara vecina autoritatile au impus si vor continua sa mentina un regim fiscal auster care sa reduca nivelul deficitului, urmarile vazandu-se deja in rapoartele financiare ale firmelor si in inghetarea salariilor.

Coface mai noteaza in ceea ce priveste tara noastra ca deteriorarea contului curent pe termen scurt este sub control, datorita aderarii la UE si a influxului investitiilor straine directe, dar pe termen mediu, situatia poate deveni riscanta, cu un risc marit de curs valutar, pe fondul reducerilor veniturilor din privatizari. Coface estimeaza ca motorul cresterii in anul 2006 a fost consumul intern, sustinut atat de cresterea salariilor, cat si de explozia creditelor de consum, temerarea creditarii putand sa aiba efecte asupra consumului intern. De asemenea, procentul populatiei tinere, de 16,7% in Romania comparativ cu 31% media in tarile in curs de dezvolatare si 20% media regionala, poate reprezenta o ingrijorare pe termen lung.

Agentia de rating estimeaza o crestere economica de 2,6% in 2007 pentru Ungaria, o inflatie de 5,9% (aceasta a fost de 3,7% in 206) si un deficit bugetar de 7,4% din PIB. Somajul este prognozat sa creasca pana la 7,7 procente in timp ce balanta comerciala ar putea indica la finele lui 2007 un deficit de 1,7 miliarde de euro. Coface noteaza referitor la tara noastra ca "ar trebuie sa fie atenta la exemplele din jur, pentru a evita dezechilibre in viitorul apropiat, care sa pericliteze stabilitatea macroeconomica, obtinuta cu atatea eforturi intr-un timp indelungat".

Bulgaria a primit A4 iar Slovenia a ajuns in varf

Bulgaria a avut cea mai vizibila crestere din zona, fiind evaluata pentru acest an cu ratingul A4, fata de B+ cat a avut pana in prezent. Cifra de afaceri si profiturile companiilor inregistreaza in aceasta tara cresteri procentuale mai bune decat ale Ungariei si cam la acelasi nivel cu cele din Polonia, insa mai scazute decat in Romania, potrivit agentiei de rating Coface.

In 2006 Bulgaria a atras 3,6 miliarde de euro investitii straine, in special green-fielduri, in industria auto si a sticlei, aceasta tara avand si avantajul unui surplus bugetar care ii permite o crestere a cheltuielilor publice fata de alte tari din regiune. Pe de alta parte, strategiile corporatiste sunt impiedicate de dimensiunile mici ale pietei - de exemplu daca in Romania o companie de talie mijlocie vinde 100 de unitati in Bulgaria poate vinde maxim 65. Coface mai noteaza ca investitiile straine directe in Bulgaria acopera 70% din deficitul de cont curent, comparativ cu 93% in Romania.

Cea mai buna evolutie in ultimul an a fost inregistrata de Slovenia, care este si singura tara din valul care a aderat la UE in 2004, care a reusit sa adopte moneda unica euro la 1 ianuarie 2007. Evolutia buna din ultimii ani s-a reflectat in upgradarea in clasa de risc de tara A1 a Sloveniei, grupa din care fac parte doar vechile state membre UE.

In anul 2007, este de asteptat ca cererea interna sa se reduca intr-o oarecare masura, deoarece consumatorii casnici isi ajusteaza consumul in urma introducerii monedei euro. Desi usor descendente, investitiile ar putea beneficia de pe urma dinamismului din sectorul constructiilor. in acest context, solvabilitatea societatilor comerciale va ramane buna in general, indicele incidentelor de plati Coface situandu-se in continuare substantial sub media mondiala.

Citeste si Coface AG isi deschide sucursala in Romania


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.