Pe mina statului, combinatele siderurgice au papat in 11 ani 50.000 de miliarde de lei. Pe mina privatilor, situatia se schimba. Indienii lui Mittal au redus pierderile Petrotub Roman de 87 de ori in primul an de la privatizare. La Sidex Galati au facut din pierderi de 294 de milioane de dolari profit de 110 milioane. La Industria Sirmei Cimpia Turzii, rusii au redus pierderile la jumatate. Deci, daca nu e statul, se poate.

Combinatul siderurgic Petrotub Roman si-a redus anul trecut pierderile de 87 de ori, de la 1.294 de miliarde de lei la 14,8 miliarde (in euro, de la 34,4 milioane la 395.000), potrivit datelor companiei furnizate Bursei Electronice Rasdaq. Reducerea pierderilor a avut loc pe fondul unei dublari a cifrei de afaceri, de la mai putin de 2.700 de miliarde la peste 5.100 de miliarde (126,6 de milioane de euro, fata de 71,7 milioane). O crestere similara s-a produs si in cazul veniturilor, care au avansat pina la peste 6.000 de miliarde.

Producatorul de tevi si-a imbunatatit situatia financiara sub mina indiana. La sfirsitul lui 2003, compania a fost cumparata de grupul siderurgic LNM de la stat, la un pret - e adevarat, mic - de doar sase milioane de dolari pentru pachetul majoritar de actiuni. Societatea de la Roman, care este cel mai mare producator de tevi din Romania, a fost insa vinduta la pachet cu o societate mult mai putin atractiva, Siderurgica Hunedoara. La sfirsitul anului trecut, combinatul si-a schimbat denumirea in Mittal Steel Roman.

Reducerea de 87 de ori a pierderilor are insa si un pret. Datoriile totale ale combinatului romascan au crescut de la aproape 2.000 de miliarde (la sfirsitul lui 2003) la peste 3.100 de miliarde. Nu sint insa datorii la bugetele publice, asa ca statul nu este pagubit in nici un fel. Faptul ca restructurarea si rentabilizarea uzinei de la Roman sint costisitoare a fost demonstrat si de cresterea cheltuielilor de la aproape 4.250 de miliarde la finalul lui 2003 la circa 6.000 de miliarde la sfirsitul anului trecut. Asadar, aducerea pe linia de plutire a combinatului ii costa destul de mult pe noii patroni.

Rusii mai au de munca

Nu doar combinatele lui Mittal ies la liman, ci si cele cumparate de rusi, de unde reiese ca orice tip de management e superior celui de stat. Combinatul Industria Sirmei Cimpia Turzii, cumparat tot in 2003 de casa de comert elvetiana (dar cu actionari rusi) Conares Trading, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 4.100 de miliarde de lei, nivel aproape dublu fata de cel consemnat in 2003, si pierderi de doua ori mai reduse. Societatea a raportat si venituri semnificativ mai ridicate, de aproape 4.500 de miliarde de lei, fata de nivelul consemnat anul precedent, de circa 3.000 de miliarde. Rusii mai au inca de munca, pentru ca nivelul cheltuielilor este inca mai mare decit cel al veniturilor, iar datoriile totale sint cu 50 de miliarde mai mari decit creantele. Combinatul va fi redenumit Mechel Cimpia Turzii. Cei de la Mechel mai detin in Romania Combinatul de Oteluri Speciale de la Tirgoviste.

Pretul a 11 ani de stat la stat

Din bilanturile aratate de societatile romanesti la putin timp dupa ce au incaput pe miini private reiese ca se pot face bani buni din otel si ca sectorul nu este gaura neagra despre care se tot vorbea. Asta daca este administrat cum trebuie. Din pacate, statul a demonstrat ca nu este in stare de asa ceva.

Pina in 2004, combinatele au inghitit 50.000 de miliarde de lei, sub forma diverselor ajutoare de stat. Este vorba, in principal, de datorii pe care statul a acceptat sa le stearga. In top era Sidex Galati, cu peste 30.000 de miliarde, urmat de Siderurgica Hunedoara, cu 9.000 de miliarde.

De la inceputul acestui an, nici un ajutor nu mai este permis pentru ca regulile UE nu mai dau voie. In urmatorii patru ani, alti 7.500 de salariati vor pleca acasa, potrivit strategiei siderurgice aprobate de Bruxelles. Investitiile pe care si le-au asumat toate combinatele sint de 570 de milioane de dolari, tot in urmatorii patru ani. Acesta este pretul rentabilizarii.

Reteta Sidex se aplica si la restul companiilor

In Romania, LNM (recent redenumit Mittal Steel, care a devenit cel mai mare grup siderurgic din lume) mai detine Sidex Galati si Tepro Iasi. Lasind la o parte controversele legate de contractul de privatizare, si tranzactia de vinzare a Sidex poate fi considerata un succes. In 2001, cind era condus de directorii pusi de stat, mamutul de la Galati inregistra pierderi de 294 de milioane de dolari (e deja celebra formula fostului ministru Musetescu: "Sidex pierde un milion de dolari pe zi"). Dupa trei ani de management privat, combinatul a transformat aceste pierderi intr-un profit de peste 110 milioane de dolari. Pretul social a fost mare - 8.500 de salariati au fost disponibilizati. Indienii au schimbat practic gindirea afacerii. Inainte de privatizare, 80% din contractele companiei de la Galati se derulau in sistem barter. Practica a fost eliminata, la fel ca si intermediarii, adica vechile firme-capusa.

Si la Tepro, imediat dupa privatizare, indienii s-au concentrat pe reluarea activitatii si pe recistigarea pietelor. Ca atare, cota de piata a Tepro pe piata interna a crescut de la 17%, in 2003, la 60% anul trecut.

"Vom continua dezvoltarea modernizind procesele tehnologice, pentru a realiza produse cu valoare adaugata superioara, pentru a reduce costurile", declara, in toamna, Narendra Chaudhary, directorul Sidex. "Companiile subsidiare achizitionate de LNM in Romania, Ispat Tepro Iasi, Ispat Petrotub Roman si Ispat Siderurgica Hunedoara sint, la rindul lor, in curs de rentabilizare", spunea indianul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.